Yeni Askerlik Sisteminin Detayları Belli Oldu! Askerlik Süresi ve Bedelli Askerlik Konuları Şekillendi
Merakla beklenen yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı. Birçok görüşün olduğu yeni sistemin detayları bu açıklama sonrasında ortaya çıktı. Milyonlar yeni sistem askerlik ne zaman yürürlüğe girer diye merak içinde. Askerlik son dakika gelişmeleri takip edilirken eğitim sistemine göre askerlik sürelerinin nasıl olacağı da kesinleşti. Konunun gündeme gelmesinden itibaren yeni askerlik sistemi askerdekileri etkiler mi, yeni askerlik sistemi bedelli ücreti, askerlik kaç ay oldu gibi ayrıntılar hakkında yapılacak açıklamalar ise merakla beklenir hale geldi. Askerlik sistemi son dakika 2019 yılı ile ilgili haberler yazının devamında.
Askerli Süreleri Değişecek
Bu sisteme göre askerlik süreleri değişiklik gösterecek. Peki yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Lisansüstü ve lisans mezunu askerlik süreleri şu anda 12 ay yedek subay veya 6 ay kısa dönem er olarak seçilebiliyor. Mevcut uygulama olan lisans ve lisansüstü mezunlarının 12 aylık yedek subaylık sistemi kısmen korunacak. İki yıllık meslek yüksek okulu mezunları için ise farklı bir uygulama gelecek. İhtiyaç sayısına göre 12 ay sürecek yedek subaylık uygulamasının gelmesi gündemde. Yedek subaylar ve yedek astsubaylar ilk iki aylık eğitimleri süresince harçlık ödemesi sonrasındaki 10 ay boyunca ise maaş ödemelerini alacaklar.
Kimler 6 Ay Askerlik Yapacak?
Halen uygulanmakta olan askerlik sistemine göre lisans altındaki okullardan mezun olanların askerlik süresi 12 ay. Askerlik 6 aya düştü mü sorusu son zamanların en çok karşılaşılan sorularından bir tanesi. Yeni sisteme göre kimlerin 6 ay askerlik yapacağı belli oldu. Buna göre lise ve altı düzeyde okullardan mezun olanlar 6+6 sistemine tabi olacaklar. Bu sürenin ilk bir ayı temel eğitim, beş ayı ise kıta hizmeti olarak tamamlanacak. Altıncı ayın sonunda terhis olmak isteyenler askerlik görevlerini tamamlamış olacaklar. Terhis olmak istemeyenler ise kalan 6 ay boyunca maaş alarak askerlik yapacaklar. Askerlik kaç aya düştü sorusu ise yapılan açıklamaların ardından yanıtlanmış oldu.
Bedelli Askerlik Kalıcı mı Olacak?
Yeni askerlik kuralları ile birlikte bedelli askerlik sistemi de değişecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada bedelli askerliğin ordunun personel ihtiyacına göre belirlenecek bir rakam dahilinde kalıcı hale getirileceğini ifade etti. Böylece bedelli askerlik konusunun sürekli gündeme gelmesi de sona erecek. Bedelli askerlik için eğitim şartı aranmayacak ve sadece 1 ay temel eğitimin ardından askerde olan kişi terhis olabilecek. Dövizli askerlik ve bedelli askerlik ücretleri ise henüz netleşmiş değil. Yapılan açıklama içerisinde bedelli askerlikten gelen kaynağın maaşlı olarak askerlik yapacak kişilerin maliyetlerini karşılayacağı bilgisi de var. İlk etapta yıl başına 145 bin kişinin bedelli askerlikten yararlanması bekleniyor.
Askerlik Sistemi Ne Zaman Değişecek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni askerlik sisteminin nasıl olacağı konusunda açıklamaları yaptı. Askerlik sisteminin hangi tarihte değişeceği ise henüz belli değil. Bu konunun yasalaşması için çalışmaların sürdüğü biliniyor. Kısa bir süre sonra askerlik sistemini değişeceği görüşler arasında. Yeni askerlik sistemi silah altındakilere vuracak mı sorusu ise henüz bir netlik kazanmadı. Konunun tam olarak ortaya çıkmasından sonra silah altında olan askerlerin durumu da belli olacak.
Yedek Subay Nedir?
Subaylık rütbeleri arasında en düşük rütbe olan yedek subaylık en az lisans mezunlarının askere giderken başvurabilecekleri bir rütbe. Yedek subay olabilmek için gerekli eğitim şartını taşımak yanında istenilen boy ve kilo özelliklerinde de olmak şarttır.
Terhis Ne Demek?
Bilindiği gibi terhis askerlik görevinin sona ermesinin ardından ordudan ayrılmak demektir. Terhis zamanı askerlik biçimine göre değişiklik gösterir. Kısa dönem, er ve yedek subay olarak askerlik yapanların askerlik süreleri birbirinden farklıdır. Yeni sistem göre askerlik süreleri değişecek. Sistemin halen askerlik yapanların terhis sürelerini etkileyip etkilemeyeceği ise henüz netleşmedi.
Bir önceki yazımız olan Özel Kuvvetler Alım Şartları başlıklı makalemizde bordo bereli giriş şartları, nasıl gireri özel kuvvetlere ve özel kuvvetler alım şartları hakkında bilgiler verilmektedir.