Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Burun Estetiği Ameliyatı Askerliğe Engel Midir?

Burun Estetiği Ameliyatı Askerliğe Engel Midir?

Günümüzde güzellik algılarının değişmesiyle birlikte kadın ya da erkek fark etmeksizin binlerce kişi estetik ameliyat olmaktadır. Burun, kulak, çene vb. estetik ameliyatlar kişinin görüşünü doğrudan değiştirme gücüne sahiptir. Yüz çevresinin değişmesiyle birlikte asker olmaya hazırlanan birçok kişi burun estetiği ameliyatı askerliğe engel olur mu sorusunun cevabını aramaktadır.

Burun Estetiği Ameliyatı Askerliğe Engel Midir?

Er, erbaş, sözleşmeli er, uzman çavuş, askeri öğrenci veya askeri personel alımlarının tümünde Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Ve Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde belirtilen maddeler aranır. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde hangi kişilerin asker olabileceği hangi hastalıkların ve durumların askerliğe engel olduğu kesin ifadelerle belirtilir.

Burun estetiği ve diğer burun ameliyatları ile ilgili maddede şu ifadelere yer verilmiştir:

‘’Burnun ameliyatla düzeltilebilen doğuştan büyüklükleri, şekil bozuklukları, anomalileri, sonradan olma kusurları ile çeşitli nedenlerle meydana gelmiş burun ucu şekil bozuklukları, kısa kolumella ve yaygın burun kanadı bozuklukları.’’

Burun estetiği ameliyatı askerliğe engel değildir ancak kesin karar muayenede açıklanır.

İlgili yönetmeliğin 25. Maddesinde belirtilen açıklamaya göre burun şekil bozuklukları askerliğe engel değildir. Aynı şekilde genellikle burun estetiği askerliğe engel değildir ve bu ameliyatı olanlar askerlik yapabilir. Ancak kesin tanı ve görüş askerlik sağlık muayenesinde doktor tarafından bildirilir. Dolayısıyla burun estetiği ameliyatı olanların mutlaka sağlık muayenesinde bu durumu bildirmesi gerekir.

Diğer Estetik Ameliyatlar Askerliğe Engel Midir?

Burun, çene, alın vb. estetik ameliyatlar genel çerçevede askerliğe engel değildir. Askerlik sağlık muayenesinde vücut bütünlüğü ve organların işlevine dikkat edilir. Eğer bir kişi estetik ameliyat olmuş ise ve organın işlevinde herhangi bir bozulma ya da sorun yoksa askere alınabilir. Ancak diğer sağlık şartlarını taşıması gerekir.

Vücutta kalıcı bir iz bırakan ve göze çarpan büyük yara veya izler askerliğe engel olabilir. Bu nedenle ameliyatın türüne ve sebebine bakılmaksızın bazı izler askerliğe engel olarak görülür. Askerlik sağlık muayenesinde kişiler tepeden tırnağa incelenir ve son karar doktor tarafından verilir. Muayene sonucunda ‘askerliğe elverişlidir’ veya ‘askerliğe elverişli değildir’ raporu kişiye teslim edilir. Rapor sonucuna bakılmaksızın herkesin itiraz hakkı mevcuttur ve aynı tetkikler farklı bir hastanede yeniden yapılabilir.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

MAKE A COMMENT

COMMENTS - 0 COMMENTS

No comments yet.