Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Bekçilerin Çalışma Şartları ve Saatleri

Bekçilerin Çalışma Şartları ve Saatleri

Kolluk kuvvetlerine destek olmaları amacıyla EGM bünyesinde bir süredir çarşı ve mahalle bekçileri alımı yapılmakta. Çoğunluğu büyükşehirlerde, hatta büyük bir kısmının İstanbul’da görevlendirilen bekçilerin çalışma şartları da başvuru yapmak isteyen adayların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi. Bekçilerin çalışma şartları 2019 yılında nasıl olacak?

Bekçi Maaşları Ne Kadar?

Bekçiler devlet memuru statüsünde çalıştıkları için maaşları da memur maaşları düzeyinde. 2019 yılı içerisinde bekçi maaşları 4.000 TL ile 4.500 TL arasında değişiklik gösteriyor. Lise mezunu ve lisans mezunu olanlar arasında maaş farkı bulunmakta. Eğitim seviyesi yükseldikçe maaşlar artmaktadır. Bekçilerin bu maaşları üzerinde ek ödeme olmayan tutarlar. Eşinin  çalışıp çalışmadığına, çocuğunun olup olmamasına göre alınacak ek ödeme miktarı da değişmektedir.

Bekçilerin Çalışma Saatleri ve Yerleri Nasıl?

Mevzuata göre bekçilerin çalışma saatleri akşamdan başlayarak sabaha kadar devam eder. Bu saat aralığı güneşin batışından doğuşuna kadar geçen süre olarak tanımlanmıştır. Bekçiler gerekli görüldüğü takdirde amirlerinin düzenlemesi doğrultusunda gündüz saatlerinde de görevlerini sürdürebilirler. Bekçilere gündüz çalışması yazıldığı zaman mesai ücreti de çalışmalarının karşılığı olarak aylıklarına eklenir. Bekçilerin çalışma yerleri konusuna gelince adından da anlaşılacağı gibi bekçiler mahallelerde, çarşılarda çalışırlar. Görevli oldukları il ve ilçelerde kendilerine tanımlanan alan içerisinde çalışırlar. Burada önemli olan ayrıntı bekçilerin kendi ikamet ettikleri mahallelerde çalışamadıklarıdır. Atanan bekçilerin büyük bir kısmı büyükşehirlerde görev yapmaktadır.

Bekçilerin Çalışması Neye Göre Düzenlenir?

Bekçilerin çalışma sistemleri, görevleri, sorumluluk alanları bir yönetmenliğe göre düzenlenir. Bekçilerin çalışma yönetmeliği aynı zamanda kılık kıyafet, silah taşıma, hangi durumlara müdahale edecekleri gibi bütün ayrıntıları belirler. Bu yönetmeliğe göre bekçilerin belli başlı görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kolluk kuvvetlerine destek olmak
  • Görev bölgelerinde olan ve canlılara zarar verebilecek fiziksel kusurları rapor etmek
  • Görevli oldukları bölgelerdeki doktor, eczane, hemşire, ebe gibi önemli kişiler hakkında bilgi sahibi olmak, vatandaşın ihtiyacının olması halinde gerekli yönlendirmeyi yapmak
  • Amirlerinin emirlerini yerine getirmek
  • Haklarında yakalama kararı olan kişileri karakola teslim etmek
  • Bölgelerinde kayıp bir çocuk gördükleri zaman gerekli işlemleri yaparak tedbir amaçlı karakola teslim etmek
  • Gazete, ilan, afiş gibi reklam ürünlerinin içeriğinin kontrolünü yapmak

 

Bir önceki yazımız olan Bekçiler Ceza Yazabilir mi? Bekçilerin Yetkileri Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

MAKE A COMMENT

COMMENTS - 0 COMMENTS

No comments yet.