Bedelli Askerlikte Dönüş İçin de Yol İzni Verilecek mi?
2018 yaz döneminde Hükûmet tarafından yasalaştırılan bedelli askerlik tasarısı Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girdi. Bedelli askerlik düzenlemesinden yararlanacak adaylar 3 Kasım 2018 tarihine kadar başvurularını yaptılar ve 15 bin TL olan tutarı bankaya yatırıp celp dönemini beklemeye koyuldular. 21 gün olarak belirlenen temel askerlik süresi ile ilgili adayların aklında bazı soru işaretleri kaldı. Askeri birliğe teslim olma ve ayrılırken eve gitme süresi olarak verilen yol izni askerliği birkaç gün kısaltıyor. Ancak durumun bedelli askerlikte geçerli olup olmadığı adaylar tarafından merak ediliyor.
Bedelli Askerlik Yapacaklar Yol İzni Alacak Mı?
Bedelli askerliğe başvuran adaylar merakla askere gidecekleri tarihi bekliyorlar. Ancak kafalarında soru işareti yaratan durumlardan biri de kısa dönem ve uzun dönem erlerde olduğu gibi yol izni alıp alamayacakları. Bedelli askerlik kapsamında ilk celp döneminde silah altına girecek adayların sevk kağıtlarının açıklanmasıyla birlikte bu yöndeki soru işaretleri giderilmiş oldu. E-devlet üzerinden alınan sevk kağıtları kapsamında bedelli askerlik yükümlüleri, birliklerinin bulunduğu şehrin ikamet yerine kaç kilometre uzakta olduğuna, yani ne kadar süreyle seyahat edecekleri bilgisine göre kısa dönem ve uzun dönem erler gibi yol izni alacaklar. Ayrıca alacakları yol izni ne kadar ise bu süre 21 gün olarak ifa edecekleri temel askerlik süresinden düşecek. Örneğin 2 gün yol hakkı kazanmış olan bir bedelli askerlik yükümlüsünün 21 günlük askerlik süresinden 2 gün düşecek. Bu durumda bu yükümlü 19 gün askeri eğitim alacak ve birliğinden 2 gün erken çıkacak.
Bedelli Askerlikte Yol İzni Nasıl Hesaplanır?
Askerlikte yol izni bazı kriterlere göre belirleniyor. Yani her yükümlü aynı süre yol izni alamıyor. Askerliğini yapacak adayların askerlik süreleri hesaplanırken ikamet adresleri ile birlikleri arasındaki mesafe dikkate alınır. Yapacakları seyahat süresi yol iznini belirler:
- 800 kilometreden daha kısa bir seyahat yapılacaksa yol izni 1 gün,
- 900 kilometre ile 1600 kilometre arası bir mesafede seyahat yapılacaksa yol izni 2 gün,
- 1600 kilometreden daha fazla seyahat edilecekse yol hakkı 3 gün olur.
Bedelli Askerlik Yapacak Yükümlüler Yol Parası Alacak Mı?
Yol izninin kısa dönem ve uzun dönem erler gibi bedelli askerlik yapacak yükümlülere de uygulanacağının öğrenilmesinden sonra yükümlülerin merak ettiği konulardan biri de yol iznine ek olarak yol parası alıp alamayacakları. Bedelli askerlik yükümlüleri yol izninin yanında kısa ve uzun dönem erler gibi yol parasını alacaklar. Bu tutar yine ikametlerinin birlikleriyle arasındaki mesafeye göre değişecek. Bedelli askerlik yükümlüleri ücretlerini ve iaşe bedellerini ilgili PTT hesaplarından alabilecekler.
Bir önceki yazımız olan 2019 Dövizle Askerlik Başvuru Şartları Nelerdir? Kimler Yapabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.