Askeri Üniformayla Sosyal Medyada Fotoğraf Paylaşmak Yasak Mı?
Dünyada milyarlarca kişi farklı sosyal medya paylaşım sitelerini kullanarak fotoğraf paylaşıyor. Günlük hayatın büyük bir kısmını kaplayan sosyal medya paylaşımları çoğu zaman eğlenceli olsa da bazı durumlarda güvenlik açıklarına sebep olabiliyor. Kısa bir süre önce sosyal medyada üniformalı fotoğrafını paylaşan askere ceza verilmesinin ardından birçok kişi askeri üniformayla sosyal medyada fotoğraf paylaşmak hakkında tedirgin olmaya başladı.
Askeri Üniformayla Sosyal Medyada Fotoğraf Paylaşılır Mı?
Türkiye’de ve dünyada yediden yetmişe milyonlarca kişi birbirinden farklı sosyal medya paylaşım sitelerini kullanıyor. Arkadaşlarla haberleşme, bilgi paylaşımı, iletişim vb. farklı nedenlerle kullanılan sosyal medya paylaşım siteleri askerlerin de en büyük eğlenceleri arasında yer alıyor.
Askere gitmek üzere yola çıkanlar otogardan itibaren fotoğraf paylaşmaya başlıyor ve terhis süresine kadar devam ediyor. Ancak kışla ve birliklerde akıllı telefon, kamera, ses kayıt cihazı, fotoğraf makinesi vb. cihazların kullanımının yasak olması nedeniyle askerlerin kışla içerisinde fotoğraf / vido çekmesi ceza sebebi olabilir.
Bursa’da askerlik görevini yerine getiren genç, askeri üniforma ile çekindiği fotoğrafı Facebook üzerinden paylaştı. Ancak fotoğraftan haberdar olan komutan, paylaşımın kaldırılmasını istedi ve ayrıca yazılı olarak tebliğ etti. Komutan ve asker arasında yaşanan olay, askeri mahkemelerin kapatılması üzerine Asliye Ceza Mahkemesi’de devredildi. Dava ‘emre itaatsizlik’ suçu üzerine açıldı. Mahkemede askere beraat kararı çıktı.
Askeri savcı beraat kararına itiraz etti ve dava Yargıtay’a taşındı.
Askeri Üniformayla Sosyal Medyada Fotoğraf Paylaşmak
Yargıtay 19. Ceza dairesi ise emsal bir karar verdi, kararda şu ifadelere yer verildi: “Askeri Yargıtay Daireler Kurulu’nun 04/04/2013 tarihli ve 2013/35-32 sayılı kararında ayrıntılı bir şekilde belirtildiği üzere, sosyal paylaşım siteleri ve internet üzerinden askeri fotoğrafların paylaşılmayacağına dair, Birlik Komutanlığınca gerekli emrin tebliğ edildiği anlaşılmaktadır. Emrin, birlik disiplini ve güvenliğinin sağlanması için istihbarata karşı koyma amaçlı getirilmiş hizmete ilişkin bir emir olduğu, bu itibarla, sanığın kendisine tebliğ edilen bu emre aykırı davranışının ASCK’nın 87/1’inci maddesinde düzenlenen emre itaatsizlikte ısrar suçunu oluşturduğu gözetilmeden mahkumiyeti yerine yazılı şekilde beraatine karar verilmesi kanuna aykırı ve askeri savcının temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile karar verildi.”
Yüksek mahkeme, sanığın yani askerin Facebook’ta fotoğraf paylaşmasını emre itaatsizlik olarak değerlendirdi.
Bir önceki yazımız olan Özel Kuvvetler Alım Şartları başlıklı makalemizde bordo bereli giriş şartları, nasıl gireri özel kuvvetlere ve özel kuvvetler alım şartları hakkında bilgiler verilmektedir.