Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerde Subay Olarak Kalma Şartları Nelerdir? Başvuru Nasıl Yapılır?

Askerde Subay Olarak Kalma Şartları Nelerdir? Başvuru Nasıl Yapılır?

Askere giden lisans mezunları, zorunlu askerlik görevini asteğmen olarak yapabilmektedir. Yedek subay olarak görev yapan vatandaşlar, eğitim durumları ve mesleklerine göre çeşitli alanlarda görevlendirilir. Aynı zamanda binlerce asker, askerde subay olarak kalma şartları hakkında bilgi sahibi olarak ömür boyu subay olmayı istemektedir.

Askerde Subay Olarak Kalma ve Görev Yapmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Yedek subay olarak askerlik görevine başlayan lisans mezunları, mesleklerine göre askeri alanlarda çalışmaya devam edebilir. Örneğin, bir doktor askeri hastanelerde ya da revirde doktor subay olarak çalışabilir, öğretmenler askerlere ders verebilir. Aynı zamanda kışla ve birliğin ihtiyaçları doğrultusunda yedek subay olarak farklı alanlarda çalışma durumları da mevcuttur.

Yedek subay olarak askerlik görevini tamamlayan vatandaşlar, doğrudan subay olamaz. Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı farklı zamanlarda dış kaynaklardan subay alımı ihtiyacını gidermektedir. Bu nedenle askerde subay olarak kalmak isteyenler dış kaynaklardan temin edilen subay alımlarına başvuru yapmalıdır.

Askerde Subay Olarak Kalma

Askerde subay olarak kalmak için yedek subay olma zorunluluğu yoktur. Askerliğini er olarak yapan kişiler de sözleşmeli subay alımlarını takip edebilir. Ancak yedek subay ya da erler için en önemli şart lisans mezunu olmaktır.

Subaylık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Askerliğini subay ya da er olarak yapan lisans mezunları, askerlik görevi sırasında ya da sonrasında başvuru yapabilir. Yetkili kurumlar tarafından incelenen başvurularda en önemli koşullar şunlardır:

  • T.C vatandaşı olmak,
  • Başvurunun gerçekleştiği yılda 1 Ocak itibariyle 27 yaşını doldurmamak, lisansüstü eğitimler için yaş sınırı ise otuz ikidir, aynı zamanda mahkeme yoluyla değiştirilen yaş düzeltmeleri askeriye tarafından kabul görmez,
  • T.S.K., J.Gn.K.lığı ve S.G.K.lığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nce belirlenen sağlık şartlarını taşımak ve hukuki anlamda silah taşımaya dair bir engelin bulunmaması,
  • Başvuru yapan kişinin ve evliyse eşinin randevu evi, genelev  vb. yerlerde çalışmamış olması, genel ahlak ve edebe aykırı davranış ve suçların bulunmaması; uyuşturucu, uyarıcı madde, kumar vb. konularla ilgili kovuşturma geçirmemek ya da hüküm giymemek veya idari takibin olmaması,
  • Yüz kızartıcı suçlarla ilgili herhangi bir ilişiğinin bulunmaması,
  • Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmak,
  • Terör örgütleri ile ilgili bir geçmişin bulunmaması,
  • Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye üyeliğin olmaması.

Başvuru yapan kişilerin bilgileri incelenir ve olumlu görülen kişiler yazılı sınava davet edilir. Sözlü mülakat, sağlık kontrolü ve fiziki yeterlilik sınavlarından başarılı olan kişiler dokuz aylık eğitim sonunda subay olarak görev yapabilir.

Bir önceki yazımız olan Atlı Jandarma Nasıl Olunur? Atlı Jandarma Birliği Nerede Çalışır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

MAKE A COMMENT

COMMENTS - 0 COMMENTS

No comments yet.