2000 Doğumluların Askerlik Tecil İşlemleri
Bedelli askerlikten yararlanamayan veya yeni mezun olup iş hayatına atılmaya hevesli pek çok askerlik yükümlüsü, askerliğini tecil ettirmenin yollarını arıyor. Bu konuda yapılan araştırmalarda özellikle eski tarihli yazılarda aktarılan bilgilerin yeni düzenlemelere uygun olmamasından dolayı yükümlülerin kafası iyice karışıyor. Askerlik tecili nedir, askerlik nasıl tecil ettirilir, gerekli evraklar ve şartlar gibi konuları kapsamlı bir biçimde inceledik.
Askerlik Tecil Ettirme Nedir?
Her Türk erkeği, doğduğu yıldan itibaren 20 yaşına girdiği yılın ocak ayının 1’inden itibaren askerlik çağına girmiş sayılır. Bu tarihten itibaren, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından geçerli kabul edilen bir mazereti olmayan her erkek, askerlik vazifesiyle yükümlüdür. Ancak bazı mazeretlere sahip askerlik yükümlüleri, askerlik ertelemesi yaptırabilirler. Bu erteleme işlemine askerlik tecil ettirme denir.
Askerlik Nasıl Tecil Ettirilir?
Askerlik tecili herkes tarafından yaptırılması mümkün olan bir işlem değildir. Askerliğini tecil ettirmek isteyenlerin belli şartları karşılaması veya istisnai bir durumda olması gerekir. Bu şartları sağlayan yükümlüler gerekli evrak ve belgeleri sağlamak koşuluyla kanuni olarak kendilerine tanınan süre kadar askerlik görevlerini erteleyebilirler.
Askerliğini tecil ettirmek isteyenlerin;
- Nüfus cüzdanı ve dört adet fotokopisi,
- 6 adet biyometrik fotoğrafla birlikte bağlı bulundukları askerlik şubesine müracaat etmeleri gerekir.
Askerlik tecili için gerekli belgelere ek olarak, tecil sebebine göre değişen farklı evraklar da yükümlülerden istenmektedir. Tecil sebebine bağlı olarak yükümlülerden;
- Dört adet geçici mezuniyet belgesi veya diploma fotokopisi,
- Dört adet sporcu lisansı fotokopisi,
- Dört adet sağlık raporu fotokopisi istenebilir.
Hangi Durumlarda Askerlik Tecil Ettirilebilir?
Doğum tarihine bağlı olarak yükümlülük altına giren asker adayları, yalnızca belli durumlarda askerlik görevlerini erteleyebilirler. Bu konuyla ilgili, herkesin askerliğini tecil ettirebildiği şeklinde yanlış bir algı vardır. Bu algı, bir yüksekokuldan mezun olan yükümlülerin herhangi bir sebep belirtmeden iki yıl askerliklerini tecil ettirebilme hakkına sahip olmasından kaynaklanır. Bunun haricinde askerlik tecili belli kurallara ve şartlara bağlıdır.
1. Öğrenim durumu
Lisans veya ön lisans öğrencileri öğrenim süreleri boyunca askerliklerini tecil ettirebilirler. Öğrenime bağlı olarak tecil ettirilen askerlik görevinde, yükümlünün yapması gereken herhangi bir başvuru yoktur. Okul kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından öğrenim görülen kurum, gerekli belgeleri askerlik şubesine göndererek tecil işlemlerini başlatır. Öğrenime bağlı askerlik tecili 29 yaşına kadar geçerlidir. 29 yaşına giren adayların öğrenimi devam etse dahi askerlik tecilleri sona erer. Öğrenime bağlı askerlik teciliyle ilgili istisnai durumlardan biri de açık öğretim fakültesi kayıtlarıdır. Açık öğretim fakültesini kazanan ve buraya kayıt yaptıracak olan yükümlülerin askerlik tecilinden yararlanabilmek için kayıt öncesinde asker kaçağı konumuna düşmemiş olmaları gerekir. Asker kaçağı statüsündeki yükümlüler, açık öğretim kurumlarda gördükleri öğrenime bağlı olarak askerlik tecili yaptıramazlar.
2. Sağlık durumu
Belli bir rahatsızlıktan dolayı askerliğini tecil ettirmek isteyenlerin öncelikle askerlik sağlık muayenesine girmesi gerekir. Muayeneye gitmeden önce e-devlet üzerinden;
- Sağlık durumu hakkında bilgi formu ve
- Sınıflandırmaya esas ek bilgi formunun doldurulması gerekir.
Bu formların doldurulmasının ardından bağlı olunan aile hekimine giderek muayene olunmalıdır. Yapılan muayenede yükümlünün askerlik görevini yerine getirmesine engel, geçici bir rahatsızlık tespit edilirse askerliği bir yıl süreyle tecil edilir. Bir yılın sonunda yükümlünün rahatsızlığı geçmişse silah altına alınır. Eğer hastalığı hala devam ediyorsa askerliği bir yıl daha ertelenir. Sonraki yılda da yükümlünün rahatsızlığı geçmemişse askerlik göreviyle ilişkisi kesilerek çürüğe ayrılır.
Askerlik görevini yerine getirmesine engel devamlı rahatsızlığı bulunan adaylar bir kez muayeneye girerler. Bu muayenede yükümlünün rahatsızlığının kalıcı olmasının tespitiyle birlikte askerlik görevinden muafiyet söz konusu olur.
3. Kilo durumu
Geçici sağlık engellerinden biri olarak kabul edilen fazla kilolu olma durumunda da yükümlü muayeneye giderek tartılır. Boy kilo endeksinin askerliğe uygun olmaması halinde askerliği bir yıl tecil edilir. Bir yılın ardından yükümlü her celp döneminde tekrar muayeneye gider ve yükümlünün askerlik yapabilecek kiloya düşüp düşmediğine bakılır. Eğer yükümlü hala uygun boy kilo endeksine sahip değilse askerliğe elverişli olmadığına dair rapor verilerek askerlikle ilişiği kesilir. Bu durum yalnızca aşırı kilolularda değil aşırı zayıflarda da geçerlidir.
4. Lisanslı sporcu durumu
Bir spor dalıyla ilgili profesyonel olarak ilgilenen ve Gençlik ve Spor Bakanlığından lisans almış askerlik yükümlüleri tercih etmeleri halinde askerliklerini 33 yaşına kadar erteleyebilirler. Ancak lisanslı sporcuların askerliklerini tecil ettirebilmek için lisanslarının halen devam ediyor olması gereklidir. Lisans süreleri dolan sporcuların askerlik tecil hakkı bulunmaz.
5. İlmi faaliyet durumu
Yüksekokul mezunu olup yurt içinde veya yurt dışında ülkesine fayda sağlayabilecek ilmi bir faaliyet içerisinde bulunan yükümlüler de, üzerinde çalıştıkları projenin kabul görmesi halinde askerliklerini tecil ettirebilirler. İlmi faaliyetlere bağlı olarak askerlik tecil ettirme yaş sınırı 36’dır. 36 yaşına giren yükümlüler bu istisnadan faydalanarak askerliklerini tecil ettiremezler.
6. Yurt dışında oturma veya çalışma izni durumu
Askerlik teciliyle ilgili istisnai durumlardan biri de yurt dışında oturma ya da çalışma izni olan yükümlülerle ilgilidir. Bu yükümlülerin, izinlerini kaybetmemeleri adına yapılan düzenlemeyle birlikte askerlik görevlerini 38 yaşına kadar erteleme imkanları mevcuttur.
Askerlik Tecili Nasıl Bozdurulur?
Bir nedenden dolayı askerlik görevini erteleyen yükümlüler diledikleri zaman tecillerini bozdurarak silah altına girebilirler. Askerlik tecil bozdurma işlemi, yükümlünün kendisine tanınan haktan feragat ederek ilk celp döneminde askere gitmesi anlamına gelir. Bu nedenle tecil bozdurmadan önce yükümlülerin iyi düşünmesi gereklidir çünkü bu işlem iptal edilemez veya ertelenemez. Tecilin bozulmasının ardından yükümlü, askerlik başvurusu yapmış sayılır ve kayıt işlemleri başlatılır. Tecil bozdurmak için ek bir evraka gerek yoktur ancak tecil iptalinin sisteme girilmesini ardından askerlik başvuru işlemleri başlayacağından, adayın askerlik başvuru belgelerinin yanında olması gereklidir.
Askerlik Tecil Ettirme Son Tarihi Nedir?
Askerlik tecili için yanlış bilinen durumlardan biri de askerlik tecili için son başvuru tarihiyle ilgilidir. Askerlik tecili için son başvuru tarihi diye bir şey yoktur. Gerekli şartlara sahip veya istisnai durumdaki her yükümlü dilediği zaman askerliğini tecil ettirebilir. Ancak yoklama kaçağı durumuna düşmemek veya bakaya kalmamak için tecil tarihi, celp dönemine ait son başvuru tarihi olarak kabul edilir. Bu tarihten sonra da askerlik tecil işlemleri yaptırılabilir ancak kişi yoklama ya da muayene kaçağı olarak göründüğünden para cezasına maruz kalır.
Bu bağlamda “2000 doğumluların askerlik tecili en son ne zaman” sorusunun yanıtı, tabi oldukları celp döneminin son başvuru tarihidir. Celp dönemlerine göre son başvuru tarihleri aşağıdaki gibidir:
- Şubat 2020 celp dönemi son başvuru tarihi 15 Kasım 2019
- Mayıs 2020 celp dönemi son başvuru tarihi 15 Şubat 2020
- Ağustos 2020 celp dönemi son başvuru tarihi 15 Mayıs 2020
- Kasım 2020 celp dönemi için başvuru tarihi 15 Ağustos 2020
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.
Selamlar;
Ben 2000 Kasım 27 doğumluyum. Kasım 2020 celp dönemi için 15 ağustosta kadar geçen dönemler için cezamı ödeyeceğim yoksa 15 ağustosta kadar tecil etsemde olurmu.