Askerde Topçu Olmak: Askerde Topçunun Görevi Nedir?
Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı pek çok farklı muharebe destek birliği bulunur. Her bir destek birliğinin ayrı teçhizatı vardır ve görevlerine göre belirli yerlerde görevlendirilirler. Askere gidecek olanların merak ettiği destek birliklerinin başında topçu sınıfı gelir. Çeşitli obüs ve motorlu toplarla birlikte roketatar da kullanan topçu sınıfı, askerliğini “topçu” olarak yapmış kişilere göre muharebe alanının lideridir.
Askerde Topçu Ne İş Yapar?
Kara Kuvvetleri Komutanlığının internet sitesinde yer alan açıklamaya göre topçu sınıfının görevi, muharebe ve operasyonlar sırasında komutanın verdiği emirleri eksiksiz yerine getirmek suretiyle, ihtiyaç duyulan her yerde ve her zaman, düşmanı ateş altında tutarak, etkisiz hale getirecek veya tamamen imha edecek gerekli ateş desteği sağlamaktır.
Topçu sınıfı bu görevi yerine getirirken önce, kendisine sunulan gözetleme ve hedef tespit sistemlerini yönetip en etkin biçimde kullanarak harekatlar için büyük önem arz eden istihbaratı toplar. Gerekli istihbaratın toplanmasının ardından diğer birliklerin menzili dışında kalan veya daha geniş alanlara yayılmış önceliği yüksek hedefleri roket veya füzelerle ateş çemberine alır. Bu abluka haricinde öncelik sırasına göre karşısına yeni çıkan hedefleri, düşmanın karargahını, komuta kontrol merkezini, muharebe, istihbarat, bilgisayar, lojistik sistemleri gibi hedeflerini de yoğun ateş altına alarak harekat veya operasyona derinlik kazandırır. Topçu sınıfının kullandığı silahlar arasında;
- 203, 175, 155 ve 105 milimetre çaplarında çeşitli obüsler,
- Kundağı motorlu toplar,
- 107-600 milimetre çaplarında değişen çok namlulu roketatarlar yer alır.
Askerde Topçu Olmak Nasıldır?
Askerlik vazifesini topçu olarak yapmanın, diğer görevlerden bir farkı yoktur. Daha önceki yazılarımızda da dile getirdiğimiz gibi askerlik sürecinin nasıl geçeceğini belirleyen şey görevinizden çok görev yerinizdir. “Topçu eğitim birlikleri nasıldır” sorusu da askerliğini topçu olarak yapmaya hazırlananların sıklıkla merak ettiği bir konudur. Ancak bu sorunun yanıtı da askerliğinizin nasıl geçeceği sorusuyla aynı cevaba sahiptir. Topçu eğitimleri kimi birliklerde zorlayıcı, kimi birliklerde nispeten daha rahattır ancak burada da acemi birliğinizin bulunduğu yerdeki iklim şartları devreye girer. Örnek vermek gerekirse Erzincan’da eğitim alan acemi topçular, kış aylarındaki dondurucu soğuktan yakınırlar.
Askerlik dağıtımlarının nasıl yapıldığı ve görev yerlerinin neye göre belirlendiğini öğrenmek için: Asker Dağıtımları Nasıl Yapılıyor? Görev Yeri Neye Göre Belirleniyor?
Topçu olarak görevlendirilen askerler, Türkiye’nin tüm illerinde topçu birliği bulunmasından dolayı her yerde görev yapabilecekleri gibi KKTC’ye de gönderilebilirler. Topçu sınıfı branşları, eğer özel bir göreve seçilerek gönderilmiyorsanız usta birliğinde de değişmez. Branşınız ancak karargah yazıcısı, komutan şoförü gibi bir göreve seçilerek gönderiliyorsanız değişir.
Topçu Asker Kıyafetleri Nasıldır?
Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olan topçu muharebe destek birlikleri de karacı olarak değerlendirildiğinden kıyafetleri, standart yeşil tonlarındaki kamuflajdır. Bu üniformada kişiyi diğer karacılardan ayıran unsur, topçu asker beresidir. Topçular, diğer askeri birliklerden farklı olarak kep yerine komandolar gibi bere takarlar. Topçu asker beresi siyah renktedir.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.