Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askeri Liseler Nerede Var?

Askeri Liseler Nerede Var?

Askeri Liseler Nerede Var?

Her Türk gencinin bir hayali vardır. Atalarımızdan yadigar özelliği kanımızda taşımaktayız. Bu anlamda ‘asker olmak’ bizler için büyük bir onur kaynağıdır. Peki, askerlik mesleğini icra edebilmek için yapılması gerekenler nedir? Diye soracak olursanız, özellikle bu sürecin başlangıç aşaması olan askeri liseleri ele aldık. Ülkemizin hangi şehirlerinde askeri liseler vardır, bu askeri liselerin adı nedir? Gelin detayları ile birlikte inceleyelim.

1- Kuleli Askeri Lisesi (İstanbul)

Tarihin her döneminde İstanbul, büyük olaylara tanıklık etmiştir. Üstelik bir devrin kapanıp yeni bir devrin açılmasına sebep olmuştur. Osmanlı döneminde kurulan Kuleli Askeri Lisesi de İstanbul’un Anadolu yakasında, Üsküdar Çengelköy’de bulunmaktadır. Bu liseye girmek için mülakatlardan geçilmesi gerekmektedir. Yetkin, başarılı ve ülkesine sevdalı öğrenciler yetiştirilerek Türk Silahlı Kuvvetlerine subay temin etmek amaçlanır. Yabancı dil eğitimleri; İngilizce, Fransızca Almancadır. 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası okul kapatılmış ve şimdilerde müze olarak faaliyettedir.

2- Heybeliada Deniz Lisesi (İstanbul)

İsminden de anlaşılacağı üzere Bahriyeli(eski ismi Bahriye Mektebidir.) yetiştiren askeri lisemizdir. Kasımpaşa’da 1776 yılında kurulmuştur. Akabinde 1828 tarihinde şu anki konumu olan Heybeliada’da bulunmaktadır. O zamanlarda 14-16 yaş arası Osmanlı gençlerini bu liseye alınmaktaydı. Bununla birlikte birincil kabul şartı, Kuran’ı Kerim’i hatmetmekti. Dolayısıyla kabul için öğrencilerin okuma ve yazmayı da bilmeleri gerekmekteydi.

Günümüzde ise Deniz Harp Okulu için yetenekli, donanımlı ve cesaretli subay adayları yetiştirmektedir. Heybeliada Deniz Lisesi’nde verilen yabancı dil eğitimleri; İngilizce ve Almancadır. 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrasında kapatılmıştır.

3- Maltepe Askeri Lisesi (İzmir)

1928 yılında İstanbul Maltepe’de eğitim ve öğretime başlamıştır. Bununla birlikte Maltepe Askeri Lisesi tarihi boyunca farklı şehirlere taşınmak durumunda kalmış ve son olarak İzmir Güzelbahçe’de faaliyetlerine devam etmiştir. Kampüsü itibariyle çok büyük bir alana(4 kilometrekarelik) kurulmuştur. Bundan dolayı ülkemizin en büyük, Dünyanın ise en büyük 2. lisesi unvanını almıştır. Yetiştirilen subay adayları, Kara Harp Okulu ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin gereklilikleri doğrultusunda öğrenim görmektedirler. Diğer Askeri Liseler gibi fen bilimleri alanında eğitim verilmektedir. Bununla birlikte yabancı diller; İngilizce, Fransızca ve Almancadır. 2016 yılında yaşanan darbe girişimi nedeniyle kapatılmıştır.

4- Işıklar Hava Lisesi (Bursa)

Hava Harp Okulu için yetkin subay adayı yetiştiren Işıklar Hava Lisesi, Hava Kuvvetlerine bağlı bir kurumdur. Gelgelelim tarihinde birçok kapanmalar ve yeniden açılmalar yaşamıştır. Bunun sebepleri arasında deprem, işgal ve bazı kararlardan dolayıdır. 1855 yılında yaşanan Bursa Depremi sonrası bir süre kapalı kalmıştır. Bununla birlikte 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Bursa’nın Yunan işgaline uğraması nedeniyle bir süre yine faaliyetlerine ara vermiştir. Kurtuluş Savaşı’ndaki şanlı zaferimiz ile Askeri İdadi adıyla eğitim öğretime devam edilmiştir. Belirli bir zaman diliminde(1926-1928) sivilleştirilerek Milli Eğitim Bakanlığı koordinesine geçilmiştir. Bu sırada okulun ismi Bursa Lisesi olmuştur. Akabinde yeniden Milli Savunma Bakanlığı’nın yönetimine girmesiyle Bursa Askeri Lisesi adını almıştır. Devamında Işıklar Askeri Lisesi ve Işıklar Hava Lisesi olmuştur. Verilen yabancı dil eğitimleri; Almanca ve Fransızcadır. 15 Temmuz sonrasında lise kapatılmış ve yeni ismi ile ‘Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu’ astsubay yetiştirmektedir.

 

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

MAKE A COMMENT
COMMENTS - 0 COMMENTS

No comments yet.