Askerlik Hizmetinden Sayılan ve Sayılmayan Süreler
Askerlik Hizmetinden Sayılan ve Sayılmayan Süreler, Askerlik hizmetinden sayılır mı? hakkında detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bu süre askerlik hizmetinden sayılır mı diyeceğiniz tüm durumlar hakkında detaylı bilgileri aşağıda sizler için hazırladık.
Zorunlu askerlik hizmetini yerine getirirken hastanede oluşan bir sağlık problemi nedeniyle tedavi altında olma, adli vakalar, firar etme, savaş esnasında esir düşme sebepleri gibi olaylar nedeniyle askerlik görevini yaptıkları zamanda birliklerinden ayrı kalma durumları olur. Askerlerin en fazla merak ettiği konular arasında yer alan askerlik hizmetinden sayılan ve sayılmayan süreler konusunu aydınlatacağız.
“7179 Sayılı Askeralma Kanununun 31. maddesi askerlik hizmetinden sayılan 32. maddesi ise askerlik hizmetinden sayılmayan süreleri detaylı olarak ele almıştır.”
Askerlik Hizmetinden Sayılan Haller
MADDE 31– (1) Muvazzaflık hizmeti esnasında sağlık kuruluşlarında tanı ve tedavide geçen süreler askerlik hizmetinden sayılır.
(2) Yargılama sonucu beraat edenlerin gözaltı ve tutukluluk süreleri askerlik hizmetinden sayılır.
(3) Terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı alıkonulan veya kaybolanların yeniden birliklerine dönmeleri hâlinde durumları, mensup oldukları kuvvet komutanlıklarınca teşkil edilecek kurul tarafından incelenir. Kaçırılma veya kaybolma ile ilgili olarak kusurlu görülenler hakkında soruşturma dosyası tanzim edilerek yetkili adli makamlara intikal ettirilir. Kurul tarafından kusursuz görülenler ile haklarında kovuşturmaya yer olmadığı veya beraat kararı verilenlerin birliklerinden ayrı geçirdiği süreler hizmetten sayılır ve ödenmemiş özlük hakları ödenir. Yedek subay ve yedek astsubaylar hakkında 926 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesi hükümleri saklıdır.
Hastanede Yatmak Şafaktan Düşer mi?
Asker alma kanununa göre detaylı olarak askerlik hizmetinden sayılan süreler bilgilendirilmiştir. Ancak bu maddeleri özetleyecek olursak, askerlik hizmeti sırasında sağlık problemleri yaşadınız ve hastanede muayene, hastanede yatış ya da hastane de ameliyat operasyonu geçirdiniz. Böylelikle hastanede olduğunuz süre boyunca askerlik hizmetini yapmış olarak günler sayılıyor.
Tutukluluk Süreleri Askerlikten Sayılır mı?
Yargılama süresinin sonunda suçsuz olduğunuz anlaşılır ve beraat ederseniz, bu günler askerlik hizmeti süresince sayılmaktadır. Terörle mücadele esnasında esir düştüyseniz ya da kaybolduysanız bu süreler de askerlik hizmeti günlerinden sayılarak şafağınızdan düşecektir.
Askerlik Hizmetinden Sayılmayan Haller
MADDE 32- (1) Aşağıdaki süreler muvazzaflık ve yedeklik hizmeti sürelerinden sayılmaz:
- Firar, hava değişimi/izin tecavüzü suçları ile kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme disiplinsizliklerinde geçen süreler
- Mahkemelerin hükmettiği hapis cezalarının infazında geçen süreler
- 6413 sayılı Kanunda hizmetten sayılmayacağı açık olarak belirtilmiş disiplin cezaları
- Kendilerini askerliğe elverişsiz hâle getirmeye veya getirtmeye teşebbüs ettikleri mahkeme kararı ile sabit olanların yargılanmalarına esas eylemleri dolayısıyla ortaya çıkan rahatsızlıklar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması nedeniyle mahkeme tarafından haklarında tedaviye karar verilenlerin bu karar nedeniyle yatarak gördüğü tedaviler veya istirahatte ya da hava değişiminde geçirdikleri süreler
Yukarıdaki maddeleri özetleyecek olursak; askerlik hizmeti sırasında firar etme, izinden geç gelme, kısa süreli de olsa askerde kaçma ya da izin süresinden fazla izin kullanımları durumunda şafağınızdan düşmez. Tam tersi mahkemeye çıkarak hapis cezası ya da askerliğinizin uzamasına sebep olabilir. Ayrıca mahkemeye çıktınız ve suçlu bulundunuz, askerde olmanız gerekirken ceza evinde yatıyorsunuz. Bu durumda dahi hiçbir şekilde askerlik hizmeti gününüzden yani şafağınızdan düşmez. Ayrıca kişinin kendine bilinçli olarak zarar vermesi durumunda hastanede tedavi ya da ameliyat olsa dahi askerlik sürelerinden hiçbir şekilde düşmez.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.
Yedek subay yedek astsubay olarak askerliğini yapan kişinin hastane yatışı askerlikten sayılır mi