Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerde Uzman Çavuş Olarak Kalmak

Askerde Uzman Çavuş Olarak Kalmak

Bu yazımızda lafı hiç dolandırmadan Uzman çavuş olarak askerde kalmak ile ilgili en ayrıntılı bilgilere yer vereceğiz. Aklınızdaki cevaplanmayan her türlü soruyu sitemizin soru sor bölümünden (Askerlikle İlgili Tüm Sorular adresinden) veya aşağıdaki yorum yaz kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Uzman Erbaş Olarak Askerde Kalmak

6 aylık veya uzun dönem askerlik görevinizi yerine getiriyorsunuz ve Askerde uzman çavuş olarak kalmak istiyorsanız bu yazılanları dikkatlice okumanızda fayda var. Bu durumda olanlar için askerde kalma süreci şu şekilde işlemektedir;

Siz askere gittiniz ve askerlik görevinizi yerine getiriyorsunuz. Bu arada da Uzman olmak istiyorsunuz. Bu durumda Uzman alımlarını takip etmenizde fayda var. Çünkü bir askeri personel askerlik görevini örnek verelim “er” olarak yerine getirirken ilan edilen bir Uzmanlık alımlarını kazanırsa ve eğitime çağrıldığı takdirde 6 aylık görev süresini hiç beklemeden eğitime gider.

TSK ve JGK Dış kaynaktan Sözleşmeli/Muvazzaf Uzman alacağını bir kılavuzla duyurur. Bu kılavuzun yayınlandığını normalde takım komutanları veya birlik komutanları personeline duyurur. Fakat bir emir doğrultusunda olmadığı takdirde bunu duyurmaya mecbur değildir. Bu sebeple alımları sizin takip etmeniz ya da Uzmanlık sınavına girmek istediğinizi önceden birlik komutanlarına bildirmeniz gerekir. Bu bildiri ayrıca alım sürecinde size izin ayarlayabilmesi için birlik komutanlarının önceden bilmesi gereken bir bilgidir.

İşinizi Sağlama Alın!

Daha sonra alımlar yayınlanır. Yayınlanan bu personel alımı kılavuzunu açarsınız ve o kılavuzda der ki ben şu bölümler için şu eğitimi tamamlamış şu kadar kişiyi alacağım ve şartlar şunlardır der. Ayrıca bu kılavuzlarda sürecin nasıl işleyeceğine dair ayrıntılı bilgilere de yer verilir.

Baktınız şartlar size uygun, o zaman başvuru hakkınız doğar. Öncelikle TSK kurallarına göre askeri hiyerarşide bir üstünüzde bulunan kişiye bu durumu birlik komutanına söylemesi için arz edersiniz. Bu kişi durumunuzu birlik komutanına söylemekle yükümlüdür. Fakat burada dikkat etmeniz gereken husus, birlik komutanınızın bundan haberi olup olmadığı. Eğer bir üst rütbenizdeki kişi sorumsuzluk yapıp birlik komutanınıza bu durumu bildirmediyse bir şekilde alımlarda aday olacağınızı o komutana söylemeniz gerekir. Çünkü Askeri Nezaket ve Terbiye Kurallarına göre Komutanlara ve görev çerçevesinde bulunan diğer üstlere nişan, nikâh, evlenme, doğum, ölüm ve kaza gibi olaylar zamanında haber verilmeli ve uygun tedbirler teklif edilmelidir.

TSK ‘da askeri silsileyi bozarak hareket etmek de ayrı bir suçtur. Bu konuda bir tavsiye verecek olursak, işinizi her an takip edin. Üstünüzdeki rütbeliye ilgili konuyu birlik komutanına sorup sormadığı konusunda sürekli bilgi talep edin. Baktınız çok sorumsuz bir kişi, gidin askeri saygı çerçevesinde durumu birlik komutanına arz edin bir an önce. İşinizi sağlama alın ve başvuru tarihlerini asla kaçırmayın.

Nitelik Belgeniz Olumlu Olması Gerekir!

Başvuru tarihlerini gözeterek başvurunuzu yaptınız diyelim. Askerlik görevini yerine getirenlerin başvurularının kabul edilmesinde en önemli belge “Nitelik Belgesidir.” Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için (Sözleşmeli erbaş ve er olarak görev yapanlardan müracaat edenler dâhil) Birlik Komutanlıklarınca düzenlenen Nitelik Belgesinden seksen (80) puan ve üzeri not almış olmak gerekir. Yani birlik komutanınız Uzman Erbaş olma konusunda sizin yeterli olmayacağınızı düşünüyorsa başvuru hakkını kaybetmiş olursunuz.

Diğer tüm şartlara ulaşmak için Uzman Erbaş Olma Şartları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ortaokul Mezunu Uzman Çavuş Olabilir mi?

Uzman alımlarında yayımlanan kılavuzda tüm eğitim şartlarına yer verilir. Sadece şu okul mezunu kişiler başvursun denilmez. Ortaokul mezunları gerekli şartları karşılıyorlarsa Uzman Erbaş olabilirler. Yani örneğin 500 Uzman Erbaş alımı olacak. Yayınlanan kılavuzda açıklanan tabloda şu belirtilir; Önlisans, Lise ve Ortaokul mezunlarından 10 kişi Aşçı branşında, Önlisans, Lise ve Ortaokul mezunlarından 20 kişi Silah Tamircisi branşına geri kalanlarda şu ve şu branşlarda Uzman olarak alınacaktır vs. gibi şartlar ve kontenjanlar açıklanır.

Tabi sadece eğitim şartını karşılamak yetmez. Kılavuzda belirtilen diğer tüm şartların karşılanması da gereklidir. Örnek olma niteliğinde olan geçmiş alımlardan bir kılavuz örneğini paylaşmak isteriz. Bağlantıya tıkladıktan sonra aşağıda bulunan tablodan alım yapılacak branşlara ve bu branşla ilgili şartlara ulaşabilirsiniz. Bu geçmiş alımlarla ilgili kılavuza  Bu Bağlantıya Tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu kılavuzlar ve tüm TSK personel alımları Personel Temin Dairesi Başkanlığı internet adresinden ilan edilmektedir.

Başvuruların Değerlendirilmesi ve Sınav Aşaması

Tüm başvurular değerlendirilir ve Başvuruları uygun görülen adayların seçme sınavlarının ne zaman, nerede ve ne şekilde icra edileceği, kontenjana girmeye hak kazanmaları halinde ve sınav ücretini yatırmalarına müteakip ayrıca bildirilir. Başvurunuz olumlu sonuçlandı ise sınav süreci başlar. Birlik komutanları size sınava girmeniz için sınav tarihinde izin verir gider ilgili süreçlerde sınavlara tabi olursunuz.

Nitelik belgeniz olumlu, şartları karşılıyorsunuz her şey tamam. Bu durumda başvurunuz kabul edilir ve sınava çağrılırsınız. Diğer sözlü mülakat, sağlık vs. süreçlerinden de başarı ile çıkarsanız görev yerinize dönersiniz ve eğitime çağrılmayı beklersiniz. Askerliğiniz bittikten 2 ay sonraya kadar bile eğitime çağrılmayabilirsiniz. Alım süreçleri bittikten 1 ay sonra da çağırılabilirsiniz. Her ihtimal mümkündür.

Eski Birliğimde Görev Yapabilir miyim?

Diyelim ki askerlik görevinizi yerine getirirken çağrıldınız, bu durumda asker arkadaşlarınızla vedalaşırsınız ve eğitim almak için ilgili eğitim yerine yol alırsınız. Yani sen Uzman oldun burada kal tak rütbeyi burada göreve başla diye bir durum söz konusu değildir. Askerde kalmak demek askerken yine askerlik görevine devam etme anlamına gelmektedir.

Eğitimden başarılı olduktan sonra kura ile (dereceye girerseniz kendiniz seçersiniz) görev yerinize gidersiniz. Yani önceki askerlik yaptığınız yerde Uzman olarak başlayacaksınız gibi bir durum yok ortada. Her yere gitme şansınız var. Oldu ki eğitimi tamamladıktan sonra ilan edilen görev bölgelerinden birisi eski görev yaptığınız birlik, ancak o zaman çok küçük bir ihtimal orada görev yapabilirsiniz.

Güncel personel alımlarını takip etmek için internet sitemizi takipte kalın!

 

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

MAKE A COMMENT

COMMENTS - 4 COMMENTS
  1. Ahmet says:

    Abi birşey sormak istiyorum lütfen cevaplayın ben açık liseden mezun oldum herhangi bir mesleğim yok ama uzman çavuş olmak istiyorum sence beni alırlar mı yaş 19 askere 3 ay sonra gideceğim

  2. emin fırat says:

    benim yaşım 16 ismim emin fırat dayım uzman çavuş bende okulumu açıktan devam edecegim bende askere gidince uzman çavuş olabilirmiyim

  3. Şükrü Can Yurğa says:

    Ben lise birde kaldım ondan sonra gitmesim askerde uzman onbaşı olarak kalabilirmiyim

    1. Uzman onbaşı olarak kalabilirsin kardeşim.