Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Apandisit Ameliyatı Askerliğe Engel Mi? Ameliyat İzi Kabul Edilir Mi?

Apandisit Ameliyatı Askerliğe Engel Mi? Ameliyat İzi Kabul Edilir Mi?

Karnın sağ alt tarafında bulunan apendiks bazı durumlarda iltihapla kapanabilir ve apandisit ortaya çıkar. Apandisit ameliyatı kısa sürede tamamlanır ve hasta aynı gün taburcu olabilir. Kapalı cerrahi yöntemiyle gerçekleştirilen ameliyat sonucunda küçük kesi izlerinin kaldığı görülür. Apandisit ameliyatı askerliğe engel değildir ancak sağlık muayenesinde bazı detaylara dikkat edilir.

Apandisit Ameliyatı Askerliğe Engel Olur Mu?

Gövdenin sağ altında yer alan apendiks vücudu enfeksiyonlara karşı korumak ve yararlı bakterileri vücuda iletmekle görevlidir. Ancak sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte bazı durumlarda işlevini kaybeder ve ilaç tedavisi olmadığı için apendiksin alınması gerekir. Dünyada ve Türkiye’de her gün binlerce kişi apandisit ameliyatı olur ve kısa sürede iyileşebilir.

Son derece risksiz ameliyatlar arasında bulunan apandisit ameliyatında kişinin karnının sağ alt tarafına 1 – 3 cm büyüklüğünde kesi açılır. Laparoskopik olarak gerçekleştirilen ameliyatta hasta herhangi bir ağrı duymaz. Ameliyat sonunda gerektiği takdirde dikiş atılabilir.

Atılan dikişler askerliğe engel olabilir. Ancak apandisit ameliyatında atılan dikişler çoğu zaman oldukça küçüktür ve kısa süre içinde dikişler alınır. Dolayısıyla apandisit ameliyatı olanlar er, erbaş, uzman çavuş, astsubay ya da subay olabilir.

Apandisit ameliyatı askerliğe engel değildir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde apandisit ameliyatının askerliğe engel olmayacağı belirtilir. Ancak dikiş izi boyunun çok uzun olmaması gerekmektedir.

Ameliyat İzi Askerliğe Engel Midir?

Apandisit ameliyatının yanı sıra fıtık ve karın ameliyatları askerliğe engel olmayabilir. Burada dikkat edilen en önemli nokta hastalığın yeniden nüksetmemesi ve ameliyat izinin ilgili yönetmelikte belirtildiği şekilde olmasıdır. TSK ameliyat izinin 5 cm den büyük olması durumunda kişileri askerliğe kabul etmeyebilir. Ameliyat izinin vücudun görünmeyen yerinde olması askerliğe kabulün daha kolay olmasına yardımcı olabilir. Ancak en net ve kesin ifade askerlik muayenesi sırasında doktorlar tarafından ifade edilir. Dolayısıyla vatani görevini yapmak zorunda olanların ve askeri personel olmak isteyenlerin mutlaka sağlık muayenesine girmesi tavsiye edilir. Doktorlar TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne göre muayeneyi gerçekleştirir ve ameliyat, yara, cilt izlerini inceleyerek detaylı raporunu sunmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

MAKE A COMMENT

COMMENTS - 0 COMMENTS

No comments yet.