Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Renk Körlüğü Askerliğe Engel Mi? Polis Veya Bekçi Olunabilir Mi?

Renk Körlüğü Askerliğe Engel Mi? Polis Veya Bekçi Olunabilir Mi?

Her yirmi erkekten birinde görülen renk körlüğü, yaşam kalitesini önemli ölçüde değiştirebilir. Birçok renk körü, hastalığını fark etmezken sarı, kırmızı, turuncu ya da yeşil renkleri aynı biçim veya şekilde görür. Renk körlüğünün çok sayıda türü olmakla birlikte meslek seçimlerini doğrudan etkileyebilen ciddi bir hastalıktır. Renk körlüğü askerliğe engel mi ve polis / bekçilik yapılabilir mi gibi soruları sizler için cevaplandırdık.

Renk Körlüğü Askerliğe Engel Mi?

Renk körlüğünün görülme sıklığı kadınlarda %0,7 iken erkeklerde %10’a kadar çıkmaktadır. Bazı renk körleri aynı rengin farklı tonlarını ayırt edemeyebilir ya da bazı renkleri tam olarak algılayamaz. Aynı zamanda hastalığın ileri boyutlarında bütün renkler sadece siyah – beyaz olarak görülebilir. Renk körleri genellikle kırmızı ve yeşil renklerini net olarak algılayamaz bu nedenle bazı meslek gruplarında çalışamaz.

Renk körlüğü askerliğe engel mi?

Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yönetmeliği’nde askeri personelin sağlık kriterleri belirlenmiştir. Aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarının da aynı şekilde sağlık yönetmeliği bulunmaktadır. Askerlik, polislik ya da bekçilik gibi özel mesleklerde sağlık açısından herhangi bir kusurun bulunmaması önemli bir unsur olarak görülür.

Renk körleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev alamaz. Subay, astsubay, uzman çavuş / erbaş olamayan renk körleri sadece zorunlu askerlik görevini tamamlamaktadır.

Renk Körleri Polis Olabilir Mi?

Geçtiğimiz yıllarda troid hastalıkları, anemi, böbrek taşı gibi farklı alanlarda rahatsızlığı bulunanlar polisliğe alınmazken 2019 yılında yeni bir düzenleme yapılmıştır. Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda yapılan incelemelerde birçok vatandaşın sağlık probleminin polisliğe engel olmayacağı görülmüştür. Ancak renk körlüğünün güvenlik zaafiyeti yaratacağından dolayı polisliğe engel olacağı kabul edilmektedir.

Renk körleri polis olamaz aynı şekilde bekçilik alımları da emniyet teşkilatları tarafından yürütüldüğü için bekçilik de mümkün değildir. Renk körlüğünün azaltılması için kullanılan gözlük ya da lenslerin sorunu tam olarak kaldırdığı kabul edilmemektedir.

Delil toplama, araştırma ya da suç ve suçluyu ortadan kaldırma gibi kolluk kuvvetlerinin en önemli işlerinde renk körlüğü bulunanların bilgiyi doğru olarak aktaramayacağı kabul edilmektedir.

Askerlik, polislik ya da bekçilikte yapılan ön sağlık muayenesinde renk körlüğünün tespit edilmesi durumunda adaylar elenir ve mülakata devam edemez.

Bir önceki yazımız olan 2023 Askerlik Celp Dönemleri, 2023 Celp Tarihleri Açıklandı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

MAKE A COMMENT

COMMENTS - 1 COMMENTS
  1. Fahrettin Günay says:

    EKONOMİK açıdan bir iş sahibi olamıyoruz kabul edilmiyoruz, ama askerlik görevine geldiğinde kusur gözetmeksizin askerlik hizmeti yapa biliyoruz. Madem askeri personel olmamıza engel oluyor da, neden normal askerlik hizmetinde bulunduruyorsunuz bizleri? Bu haksızlık değilmi, ? 2011 yılında girdim uzman çavuşluk sınavına, bütün spor dan, sözlü ve yazılı mülakattan geçtim, askeri hastahane de ,bütün muayenelerden geçtim, bir reng körlüğü ‘nden elendim, lânet olsun, biz mı istedik reng körlüğünü, madem mesleki olarak kabul görünmüyorum da neden askerlik hizmeti zorunlu kılınıyor, haksızlık ediyor sunuz bizlere !!!!