Askerde Silah Kaybetmek
Askere gittiğinizde silahınızı kaybetme ihtimaliniz düşüktür ancak mutlaka yoktur demekte doğru olmaz. Bu zaman kadar askerlik yapanlardan ve kaynaklardan piyade tüfeğini çalan birisinin olduğuna dair bilgi bulunmamaktadır.
Askerde her şey kaybolabilir, yer değiştirebilir ancak askerde silah kaybetmek pek rastlanılan bir durum değildir. Olası ihtimallerin dışında olan bu durum her ne kadar mümkün olmasa bile binde bir olsa da her celp döneminde mutlaka bir kişinin başına gelir. Bu durumun yaşanmasına neden olan birden fazla faktör vardır. Biz bu haberimizde ise siz değerli takipçilerimize en fazla karşılaşılan nedenler ve böyle bir durumun yaşanması halinde neler yapılabileceği hususunda bilgi verelim istedik.
İşte askerde silah kaybedilmesi halinde gerçekleşecek olan yasal mevzuat.
Askerde Silah Neden Kaybolur?
Askere gittiğinizde silahınızı kaybetme ihtimaliniz düşüktür ancak mutlaka yoktur demekte doğru olmaz. Bu zaman kadar askerlik yapanlardan ve kaynaklardan piyade tüfeğini çalan birisinin olduğuna dair bilgi bulunmamaktadır. Fakat silahın kaybolma nedenleri arasında en çok görülen şey temizlik esnasında bir parçasının kırılması ya da kopması durumunda askerin komutandan azar işiteceğim korkusuyla farklı alternatifler düşünmesinden kaynaklanır. Asker korktuğu ve endişelendiği için hemen kendince yöntemler geliştirerek silahı saklamak ve imha etmek ister ancak bu kolay olmayacağından dolayı başkasının silahının parçasını alarak kendisi kullanır. Bu durumda diğer askerin silahının bir parçası kaybolmuş demektir ve bu bir silsile gibi devam eder ta ki iş patlak verinceye kadar. Yani aslında silah askerin üzerine zimmetli olduğundan dolayı onu atmak, gömmekte imkansız olacaktır.
Eğer ki silah ya da mermi kaybolursa bu durum da tespit edilmişse o zaman işe yasal mevzuat girecektir.
Silah kaybolmuş ise;
Silahı kaybolan asker bölük içerisinde hemen ifşa olur ve herkes bu askerin varlığının farkında olacaktır. Bundan sonra ise prosedür başlar ve tutanak tutulur. Bu tutanak neticesinde verilecek olan kararla birlikte askerliğin yanması ya da askeri mahkemede yargılanarak ceza alınmasına kadar süreç devam eder.
Bir askerin her şeyi kaybetmesi olası ihtimaller dahilindedir ve sıkça yaşanan durumdur. Ancak askerin silahı onun karısı gibidir ve hiçbir zaman yanından ayırmaması gerekir. Asker silahını silahlığa koyduğu anda bile bu silahların başına bir nöbetçi konulur. Nöbetçi silahların ve mermilerin hepsini sayarak almak zorundadır. Aksi takdirde silah teslim edildikten sonraki sorumluluk nöbetçinindir ve asker sorumlu değildir.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.