2019 Jandarma Uzman Erbaş Mülakat Tarihleri ve Mülakat Aşamaları
2019 Jandarma Uzman Erbaş başvuruları bitti. 19 Mart – 04 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılan başvuruların ardından 40.000 aday mülakat aşamasına çağrılacak. Bunlar arasından seçilenlerin ise Jandarma Uzman Erbaş olarak atamaları yapılacak. Başvuru yapanlar şimdi mülakat tarihinin açıklanmasını bekliyor.
Uzman Erbaş Mülakat Tarihi Ne Zaman?
Uzman erbaş başvurularının bitmesinin ardından seçme aşamalarının ne zaman olacağına dair bir başka açıklama yapılması daha bekleniyor. Mülakat tarihleri ile ilgili henüz net bir bilgi yok. Önümüzdeki günlerde bu açıklama gelecektir. Ön başvurusu kabul edilen adayların seçimler için çağrılma tarihleri online kanallar üzerinden açıklanacak. Sınavların yapılacağı adres ise şimdiden belli. Seçme sınavları Güvercinlik Jandarma Lojistik Komutanlığı – Şehit Orgeneral Eşref Bitlis Kışlası Batıkent- Yenimahalle- Ankara adresinde yapılacak. Adaylar sınava girerken yanlarında cep telefonu, fotoğraf makinesi, çağrı cihazı, hesap makinesi gibi aletleri getirmeleri yasaklanmış.
Mülakat Aşamaları Nasıl Olacak?
Ön başvurusu kabul edilen adaylar daha sonra mülakat aşamasını geçmek zorundalar. Yayınlanan kılavuzda başvuru yapanların hangi aşamalara tabi tutulacağı açıklanmış. Adayların diğer aşamaya geçebilmeleri için bir öncekini tamamlamış olmaları gerekiyor. Sınavlar boyunca adayların toplan dört aşamadan geçmesi gerekiyor. Aşamalar ise şu şekilde;
Ön Sağlık Muayenesi
Ön başvuru yapan adayların girecekleri ilk aşama ön sağlık muayenesi. Buna göre adayların fiziksel özelliklerine bakılarak şartları taşıyıp taşımadıkları kontrol edilecek. Adayların 164 cm ile 210 cm aralığında olması gerekiyor. Boy dışında bakılacak bir başka ayrıntı ise boy ve kilo indeksi. Ayrıca genel vücut yapısının düzgün olması da bir başka nokta. Vücutta dövme, piercing, yüzde çok fazla çiçek bozukluğu, yara ve yanık izi, düz tabanlık, kellik, frengi, dilde pelteklik, kekemelik, tutukluk, renk körlüğü, şaşılık gibi sorunların olmaması.
Yazılı Sınav
Başvuru yapıp KPSS puanına sahip olmayan adaylar yazılı sınava girecekler. Yazılı sınav sözel ve sayısal olmak üzere iki grup üzerinden yapılacak. Sözel kısmında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türkçe, coğrafya, tarih, yurttaşlık bilgisi gibi konulardan sorular yer alacak. Sayısal sınavda ise matematik başta olmak üzere genel yetenek soruları olacak. Sınavlar 50 puan üzerinden değerlendirilecek ve adayların en az 25 puan alması gerekiyor.
Fiziki Yeterlilik Sınavı
Bir önceki aşamalarda başarılı olanlar fiziki yeterlilik testine girecekler. Test 400 metre koşu, durarak uzun atlama, mekik ve barfikste kol çekme hareketlerinden oluşuyor. Her bir dalın kendisine göre puanlaması var. Adayların bu aşamaya gelirken yanlarında eşofman ve spor ayakkabı getirmeleri talep edilmiş. Fiziki yeterlilik sınavına katılmak için tek hekim imzalı ”Adayın spor yapmasında sakınca yoktur” ibareli raporunun olması lazım. Sınavın yapılacağı gün sınava katılmasını engelleyecek bir sağlık sorunu olan adaylar devlet hastanelerinden alınan en az üç hekim imzalı bir rapor ile bu durumlarını beyan ederlerde sınav takvimi içerisinde bir başka günde sınava girip giremeyecekleri ayrıca değerlendirilecek.
Mülakat Sınavı
Adayları bekleyen son aşama mülakat sınavı. Bu aşamaya bütün sınavları geçenler katılabilecek. Mülakatta adayların ses tonuna, konuşma yeteneklerine, heyecanlarına, davranışlarının dengesine, kendine güvenine ve çok yönlü düşünme yeteneklerine bakılacak. Mülakat sınavı sınav komisyonu ile yüz yüze yapılacak.
Sağlık Raporu ve Güvenlik Soruşturması
Sınavların ardından adayları sağlık raporu ve güvenlik soruşturması işlemleri bekliyor. Başarı olanlar ikamet ettikleri bölgelerdeki İl Jandarma Komutanlıkları’na müracaat ederek sevk belgesi alacaklar ve 3 iş günü içerisinde Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen hastanelerden “Komando Uzman Erbaş Olur veya Uzman Erbaş Olur ” kararlı sağlık raporu almak için başvuracaklar. Sağlık raporu olumsuz olarak çıkan adayların 3 iş günü içerisinde İl Sağlık Müdürlüğüne itiraz etme hakları var.
Atamaların Yapılması
Bütün aşamaları geçen adaylar kontenjana girmiş olacaklar. Daha sonra atanıp atanmayacaklarına güvenlik ve arşiv soruşturması yapılarak karar verilecek. Güvenlik ve arşiv soruşturmasını da geçenlerin açıklanması yine online olarak yapılacak. Atamalar Personel Daire Başkanlığı’na adaylara ait sağlık raporlarının ulaşmasının ardından yapılacak. Güvenlik soruşturması da olumlu olanların atamalarının yapılması 4-5 ay gibi bir süreyi bulacak. Bazı branşlar için ise atamalar 8-9 ay gibi bir zaman dilimine yayılabilecek. Kılavuzda yer alan bir başka bilgi ise sisteme kayıtlı cep telefonu numarası ile ilgili. Adayların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için atama işlemleri boyunca ve birliklerine katılmalarına kadar geçen süre içerisinde sistemde kayıtlı cep telefonu numaraları değiştirilemeyecek.
Bir önceki yazımız olan Hava Değişimi Nedir? Nasıl Alınır? Askerde Hava Değişimi Almanın Yolları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.