Askerlik Yerleri Açıklandıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Askerlik görevlerine başlayacak olanlar celp yerleri, yani askerlik yerleri belli olduktan sonra askere gidecekleri güne kadar hazırlıklarını tamamlamak zorundadır. Askerlik yerinin öğrenilmesi artık e-devlet kapısı üzerinden yapılabiliyor. Böylece askerlik şubesine gitmeye gerek kalmıyor. Askere gidecek kişiler bu konuda tecrübeli olanlardan neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi alabilirler. Aslında yapılacak çok fazla işlem yok. Peki askerlik yeri açıklandıktan sonra yapılacaklar neler?
Sülüs Kağıdının Alınması
Sevk belgesi olarak da geçen sülüs kağıdının alınması, ilk atmanız gereken adım. Belgeyi askerlik şubesinden ya da e-devlet kapısından temin edebilirsiniz. İnternetten yapılan işlemlerde belge sadece bir kere alınabiliyor. Belgenin çıktısını almadan önce bir depolama alanına kaydetmenizi tavsiye ederiz. Online olarak belgeyi alamayacak olanlar doğrudan askerlik şubesine giderek sülüs kağıtlarını alabilirler. Bu belge olmadan birliğe teslim olunamayacağı için belgenin mutlaka yanınızda olması şart. Askere gitme dönemlerinde online sistemlerde yoğunluk yaşanabileceği göz önüne alınarak sisteme giriş yapamayanların gün içinde belgelerini almak için deneme yapmaları gerekebilir.
Yol ve İaşe Bedelinin Alınması
Askere gidecek olan kişilere yol ve iaşe bedeli altında bir ödeme yapılır. Bu ödemenin miktarı kişinin resmi kurumlarda görünen adres bilgileri ve askere gideceği yer arasındaki mesafeye göre belirlenir. Adlarına yol ve iaşe bedelleri yatanlar üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan bir kimlik kartı ile ödemelerini alabilirler. PTT bankamatik kartları olanlar ise doğrudan yol ve iaşe bedellerini ATM’lerden çekebilirler. Talep edenler askerlik dönemleri boyunca kullanmak için kendilerine PTT kart çıkartabilirler. Adrese dayalı nüfus kaydına göre askere gidecekleri bölge arasında fazla mesafe olanlara bir de yol izni hakları bulunuyor.
Tazminat ve İşten Çıkış İşlemlerinin Tamamlanması
Askerlik için iş çıkışı verenlerin kıdem tazminatı saklı tutulmuştur. Askerlik nedeniyle işten çıkışınızı verdikten sonra kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Bedelli askerlik yapanlar için bu şart geçerli değildir. Onlar askerlik süreleri boyunca iş yerlerinden ücretsiz izin alabilecekler.
Alınması Gerekenler
Askere gidecek olanlar için yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra sıra çanta hazırlamaya geldi. Askeri birlikler içerisinde askerlerin ihtiyaçlarını karşılamaları için kantinler bulunur. Ancak kalabalık birliklerde aradığınızı bulmakta zorlanabilirsiniz. Bunun için öncelikle yanınıza ankesörlü telefon kartı veya Askercell SIM kartı almayı unutmayın. Bu şekilde aileniz ve sevdikleriniz ile iletişimi sağlayabilirsiniz. Askere götüreceğiniz cep telefonunun üzerinde kamera olmaması gerekiyor. Bunun dışında kişisel temizlik için gerekli olan sabun, diş fırçası, diş macunu, şampuan, ıslak mendil, tırnak makası ve tıraş malzemelerinizi de yanınızda götürebilirsiniz. Askere çok fazla sivil kıyafet götürmenize gerek yok. Sivil kıyafetleriniz birliğinize gitmeniz ile birlikte depoya kaldırılacak. Bunun yerine günlük olarak ihtiyacınız olacak eşyaları almanız sizin için daha isabetli olacaktır. Kış döneminde ve soğuk bölgelerde askerlik yapacak olanların yanlarına içlik almaları iyi olacaktır. Müşterisi olduğunuz bankanın bankamatik kartını da yanınıza alabilirsiniz. Kullanmakta olduğunuz ilaçlarınızı ve reçetelerinizi de yanınıza almanızı tavsiye ederiz.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.