Hava Harp Okulu Psikomotor Testi Nedir? Psikomotor Testi Nasıl Geçilir?
Hava Harp Okulunda eğitim almak isteyen ve aday öğrenci konumunda olanların en merak ettiği konulardan birisi psikomotor testidir. Bu test adayların algı, dikkat ve koordinasyon becerilerini ölçerek mülakat aşamasındaki değerlendirme sürecine yardımcı olur. Dolayısıyla bu aşama için adayların bazı hazırlıklar yapması ve kendilerini belirli alanlarda geliştirmesi gerekir.
MSÜ Psikomotor Testi Gerekli Belgeler Nelerdir?
İçinde psikomotor testinin de yer aldığı MSÜ’nün ikinci aşama mülakatları için gerekli olan belgeler şunlardır:
- Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
- Diploma ya da geçici mezuniyet belgesi
- MSÜ sınav sonuç belgesi
- Güvenlik soruşturması ile arşiv araştırma formu (Bu form bilgisayar ortamında büyük harflerle doldurulacak ve önlü arkalı toplam 3 çıktı alınarak getirilecektir)
- Şehit ya da gazi çocuğu olanlar için bu durumu gösterir nitelikte bir resmi belge
- Adli sicil kaydı ile kesinleşme şerhi
- Fiziki yeterlilik testine katılabilmek için SGK ile anlaşması olan sağlık merkezlerinden alınacak sağlık raporu
- Tüm bunlara ek olarak adayların e-devlet şifrelerini de biliyor olmaları gerekir.
Hava Harp Okulu Psikomotor Testi Nedir?
Hava Harp Okulu mülakatlarında uygulanan psikomotor testi, adayların el-ayak ve göz koordinasyonuna ilişkin verileri ölçümlemeye yardımcı olur. Bu test sayesinde adayların tepki hızı ve dikkat seviyeleri değerlendirilir, uçuşa ilişkin temel teşkil eden algılama hızı, durumsal farkındalık, seçici dikkat gibi özelliklerin ölçümü bilgisayar ortamında gerçekleştirilir.
Psikomotor testi çözen adaylardan kadın ya da erkek fark etmeksizin 88 puanın altında alanlar başarısız kabul edilir. Baraj puanı olarak belirlenen 88’in altında not alan adaylar seçimin ilerleyen aşamalarında yer alamazlar. Psikomotor testlerindeki değerlendirme “kaldı” ya da “geçti” şeklindedir. Testten alınan puan, değerlendirmede kullanılmaz.
Psikomotor Testinin Aşamaları Nelerdir?
Psikomotor testi altı farklı aşamadan oluşur. Bu aşamalar şu şekildedir:
1. aşama: Artı testi: Bu aşamada joystick ve pedal kullanılır. Ekranın ortasında bir artı işareti olur ve ekranda bir de küçük kırmızı bir top yer alır. Top kararsız bir şekilde sürekli bir yere gitmeye çalışır. Buradaki amaç dengesiz hareketler sergileyen topu artının içerisinde, hatta mümkün olduğu kadar artı işaretinin merkezinde tutmaktır. 100 saniyelik toplam 3 aşama vardır ve adaylar yaklaşık 300 saniye boyunca o topu merkeze yakın tutmaya çalışır. Joystick ile aşağı ve yukarı, pedallar ile sağa ve sola hareket sağlanır.
2. aşama: Nehir testi: Bu aşamada ise sadece joystick kullanılır. Sıralı ya da karışık sıra halinde yukarıdan aşağıya kırmızı toplar düşer. Adayların elinde beyaz top bulunur. Düşen kırmızı topların arasından bu beyaz topun geçirilmesi halinde kırmızılar da beyaza dönüşür ve aday puan alır. Sadece sağa ve sola doğru komut verilir ve test üç aşamadan oluşur.
3. aşama: 6 gösterge testi: Göstergelerle ilgili bilgiler verilir ve toplamda 15 soru sorulur. Adayların soruları yanıtlaması için 10 dakikalık süresi olur. Verilen 6 göstergeden yola çıkılarak uçağın durumunu şıklardan bulmak gerekir. Sorular uğraştırıcı olduğu için adayların hızlı düşünüp karar vermesi gerekir.
4. aşama: Gösterge testi: 60 sorudan oluşan bir testtir ve 18 dakika süreden oluşur. Her soruda adaylara iki gösterge verilir. Şıklarda ise uçak görselleri bulunur. Bu göstergelerden yola çıkılarak uçağın dışarıdan görünümünün nasıl olduğunun bulunması beklenir.
5. aşama: Hafıza testi: Ekranda 5 saniye boyunca bir sayı gösterilir. Daha sonra adaylardan bu sayıyı yazmaları istenir. Sayılar 7 haneden başlar ve en az 12-13 haneye kadar ulaşır.
6. aşama: Dikkat testi: Dokuza dokuzluk bir matris verilir. Matris içindeki karelere ise yıldız ya da ok işareti yerleştirilir. Yıldızlar normal işi, oklar ise acil işi temsil eder. Normal işin gerçekleştirilmesi için koordinatın girilmesi gerekir. Fakat acil işlerde ise koordinatın başına 0 girilir. Örnek vermek gerekirse üçüncü satır dördüncü sütunda yer alan bir yıldız için 34, ok için ise 034 yazmak gerekir. Test süresince yıldızlar ve oklar geldikçe adayların testi çözmesi gerekir.
Psikomotor Testi Nasıl Geçilir?
Adayların bu süreçte en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden birisi de bu teste ilişkin önerilerdir. Her şeyden önce testte heyecan yapmamak ve bunun üstesinden gelinebilir bir durum olduğunun bilinmesi gerekir. Testlerle ilgili ise şunlara dikkat etmek gerekir:
- Joystick ve pedaldan oluşan bir düzenekle simülasyonda prova yapmak (Falcon 4.0 tavsiye edilir.)
- Kısa süreli hafızanın geliştirilmesi için egzersizler yapmak
- Aviyoniklerden en azından hız göstergesi, altimetre, uçuş cayrosu gibi kavramların ne olduğunu öğrenmek
- Bilgisayar klavyesine hakim olmak
- Üç boyutlu düşünme yeteneğini güçlendirmek
Ayrıca testte başarılı olmak için süreyi iyi değerlendirmek ve testten erken çıkmamak daha doğru olacaktır. Ön haklarda en üst başarıyı elde edene kadar gerçek teste başlamamak adayların işini kolaylaştıracaktır.
MSÜ 2. seçim aşamaları tüm süreç hakkında detaylı bilgi için: Tüm Detayları ile MSÜ 2. Seçim Aşamaları; MSÜ Mülakat Aşamaları Nelerdir?
Bir önceki yazımız olan Milli Savunma Üniversitesi Nerede? Yerleşke Adres ve İletişim Bilgileri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.