Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Yedek Subay Alımı Neye Göre Yapılır? Kimler Yedek Subay Olabilir?

Yedek Subay Alımı Neye Göre Yapılır? Kimler Yedek Subay Olabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek birey, gerekli şartları sağlaması halinde vakti geldiğinde askerlik görevini yerine getirmekle yükümlüdür. Normal şartlarda kısa ya da uzun dönem er olarak görev yapılan askerlik sürecinde bazı asker adayları yedek subay olabilmek için başvuru yaparlar. Yedek subaylık, erliğe kıyasla daha üst rütbede olduğu ve askeri birlikte rütbe ve maaş avantajına sahip olduğu için günümüzde bu rütbeye rağbet her geçen gün artmaktadır. Astsubaylık olarak da bilinen yedek subaylık rütbesini alabilmek için bazı şartları yerine getirebilmek ve bu rütbe için talepte bulunmak gerekir.

Yedek Subay Olma Şartları Nelerdir?

Yedek subay olabilmek için bazı şartlara uygun olmak gerekir. Asteğmen olma şartları şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az dört yıllık eğitim veren fakültelerin birinden mezun olmak
  • Yedek subay olabilmek için talepte bulunmak
  • Talepte bulunanlar için çekilen kurada seçilmek
  • Yedek subaylar için belirlenmiş olan boy-kilo oranının dışında olmamak

Yedek subay olmak için yaş sınırları da mevcuttur:

  • Lisans mezunu olan asker adayları için 27 yaşından büyük olmamak
  • Lisansüstü dereceye sahip olan asker adayları için ise 32 yaşından büyük olmamak

Nasıl Yedek Subay Olunur?

Tıp fakültelerinden ve diş hekimliği bölümlerinden mezun olanların zorunlu olarak yedek subay olduğunu bir kenara koyup diğer bölümler hakkında bilgi vermek gerekirse, yedek subay olmak için ilk olarak başvuruda bulunmak ve askerlik şubesine “yedek subay olmak istiyorum” şeklinde beyan vermek gerekir.

Günümüzde alım ihtiyacı az, dört yıllık fakültelerden mezun sayısı çok olduğu için yedek subay seçiminde kura yöntemi uygulanıyor. Dolayısıyla başvuruda bulunan asker adayları arasından adı kurada çıkan kişiler askerliğini yedek subay olarak yapıyorlar.

Yedek subay seçimi ve sınıflandırması için mevzuata bakıldığında ise şu maddeler ön plana çıkıyor:

  • Yedek subaya ilişkin seçim, TSK’nın ihtiyaçları göz önüne alınarak gerçekleştirilir. İhtiyaca göre personel sayısının tespiti sağlanır.
  • Yedek subay seçimi bilgisayar ortamında otomatik olarak kurayla yapılır.
  • Asker tipi seçim ve sınıflandırma sonucunda yükümlü vatandaşların statü, kuvvet, branş, sınıf, eğitim merkezleri belirlenir.
  • Sevk öncesinde hazırlık işlemlerini tamamlamış olan yükümlüler sınıflandırılır.
  • Sınıflandırılmış yükümlüler yeniden sınıflandırma işlemine tabi tutulmaz.

Kimler Yedek Subay Olamaz?

En az dört senelik eğitim veren fakültelerden mezuniyet şartı arandığı için öğrenim düzeyi lise ve altı olanların yedek subay olma ihtimali bulunmaz.

Açık öğretim fakültelerinden mezun olan asker adayları ile ilgili bilgi vermek gerekirse, her ne kadar bu adayların yedek subay olamayacağı ile ilgili yanlış bilgiler bulunsa da, bu fakültelerden mezun olup yedek subay olarak görev almış pek çok kişinin olduğunu söylemek mümkündür.

Yedek Subay Alımında Mesleğin Önemi Nedir?

Her askeri birliğin kendine has bazı özellikleri bulunur. Örnek vermek gerekirse tankçı, topçu gibi birlikler operasyonlarda matematik gerektiren hesaplamalar yapmak zorundadır. Top atışının gerçekleştirileceği durumda, hedefin yer aldığı uzaklık, vuruş açısı, topun hangi yöne atılacağı, rüzgarın hangi şiddette ve ne taraftan esiyor olduğu, çevresel faktörlerin atışı nasıl etkileyeceği gibi konularda personelin hesap yapabilme yeteneğine sahip olması gerekir. Dolayısıyla bu tip durumlar göz önüne alındığı zaman mühendislik ve matematik ile ilgili alanlardan mezun olan kişilerin yedek subay olma ihtimallerinin daha fazla olduğunu söylemek mümkündür. Pek çok yedek subay birliklerde görev yapar ve birliklerinde bu kişilerin söz konusu hesaplamaları başarılı bir şekilde gerçekleştirmesi beklenir.

Matematik ve mühendislik ile ilgili bölümlerin dışında başka meslek gruplarından da yedek subay alımı yapılır. askeriyenin hangi alanda daha çok personele ihtiyacı varsa o alana yönelik daha fazla alım yapacaktır. Yani yeri geldiğinde sosyal bilimci, yeri geldiğinde işletmeci alımı daha fazla olabilir. Fakat mühendislikle alakalı mesleklere şu an daha fazla ihtiyaç duyulduğu için bu alanda görev yapanların yedek subay olma şansının daha yüksek olduğu söylenebilir.

Hangi Bölüm Mezunları Yedek Subay Olabilir?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin sağlık alanında personele daha çok ihtiyacı olduğu için sağlık bölümünden mezun olanların yedek subay olarak görev yapmalarına kesin gözüyle bakılır. Özellikle tıp, diş hekimliği gibi alanlardan mezun olanlar yedek subay olarak askerlik görevlerini yaparlar. Diğer taraftan hukuk mezunu olanlar ise askere gittikleri zaman askeri hakim olarak ya da yedek subay olarak birliklerinde görev alırlar. Aynı şekilde yukarıda da anlatıldığı gibi mühendislikle ilgili bölümlerden mezun olanların da yedek subay olma ihtimali daha yüksektir.

Tüm bunlara ek olarak diğer bölümlerden mezun olanların da yedek subay olabileceğini söylemekte fayda var. Resmi olarak en az dört senelik fakülte mezunu olan her Türk genci, talepte bulunması ve kurada çıkması halinde yedek subay olarak görev alabilir.

Diploma Notu Yedek Subay Alımında Önemli mi?

Yedek subay alımlarıyla ilgili en merak edilen konulardan birisi de diploma notunun bu alımlara etkisinin olup olmadığıdır. Bu konuyla ilgili pek çok görüş belirtilmiş olsa da diploma notunun alımlara etki ettiğine ya da etmediğine dair resmi bir açıklama bulunmuyor. Her üniversitedeki eğitim disiplininin farklı olması dolayısıyla net bir standart belirlemek güç olacağı için diploma notunun doğrudan alımlara etki etmediğini söylemek mümkündür.

Standartları düşük bir üniversitede yüksek diploma puanı ile mezun olan bir aday ile ülkenin lider üniversitelerinden birinden ortalama puan ile mezun olan adayın diploma notuna bakılarak adaletli bir karar verilmesinin güç olması nedeniyle diploma notu resmi olarak alımlara etki etmez. Ama yine de en az 3.00 diploma puanına sahip olmak yedek subay olma ihtimalini güçlendirecektir. Yani yedek subay diploma notuna bakılarak belirlenmez, düşük puana sahip olan kişiler de asteğmen olarak görev alabilirler fakat bu çok yaygın görülen bir durum değildir.

Yedek Subaylıkta Dil Bilme Şartı Var mı?

Yabancı dil bilmek, hayatın her alanında olduğu gibi yedek subaylıkta da zaman zaman çeşitli avantajlar getirebilir. asker personeller arasında yabancı dil bilenlerin olması kurum için son derece önemlidir. Dolayısıyla yabancı dile sahip olanlar yedek subaylıkta avantajlı olurlar. Özellikle yurt dışında görev yapan birlikler söz konusu olduğu zaman ülkeye göre ilgili yabancı dillere sahip olan kişiler, alımda daha büyük bir avantaja sahip olacaktır.

Yedek Subaylık İle İlgili Diğer Yazımızı Okumak İçin:

 

Bir önceki yazımız olan Bayan Astsubay Boy ve Kilo Tablosu başlıklı makalemizde bayan astsubay, bayan astsubay boy kilo tablosu ve bayan astsubay boy tablosu hakkında bilgiler verilmektedir.

MAKE A COMMENT

COMMENTS - 1 COMMENTS
  1. Berkant says:

    Hocam dilden bahsetmişsiniz acaba toefl yds gibi sınavlara girme şartı mı yoksa bölümden mezun olmak yetiyor mu ben Balkan dilleri ve edebiyatı bölümü boşnakça bitirdim yedek subay şansım nedir malum natonun barış gücü var bosnada