MSÜ Fiziki Yeterlilik Şartları Nelerdir? Fiziki Yeterlilik Sınavına Kimler Katılabilir?
Milli Savunma Üniversitesi’ne yapılan öğrenci alımlarının 2. seçim aşamalarının önemli basamaklarından biri de fiziki yeterlilik testidir. Gerekli fiziki şartları taşıyan adaylar, farklı parkurlarda teste tabi tutulur adayların kol, omuz, bel, karın, bacak kas gruplarının gücü ve kondisyonları değerlendirilir. Oldukça zorlayıcı olan fiziki yeterlilik testine düzenli olarak idman yaparak hazırlanmak başarılı olabilmek için son derece önemlidir.
MSÜ Fiziki Yeterlilik Şartları Nelerdir?
2. seçim aşamasının önemli basamaklarından biri olan fiziki yeterlilik testine katılabilmek için, adayın yaş aralığı için belirlenen boy ve kilo endeksine sahip olması gerekir.
Örneğin 19 yaşındaki bir kadın adayın boyu 153 santim ise;
- Ağırlık alt sınırı 44,
- Ağırlık üst sınırı 60 kilogram olmak zorundadır.
19 yaşındaki bir erkek adayın boyu 164 santim ise;
- Ağırlık alt sınırı 51,
- Ağırlık üst sınırı 72 kilogram olmak zorundadır.
MSÜ boy kilo ölçümleri beyana dayalı değildir. Sınav günü, ayakkabısız şekilde adayların tekrar boy ve kilo ölçümleri gerçekleştirilir. Uygun boy ve kiloya sahip olmayan adayların başvurusu iptal edilir.
Kadın adaylar, yalnızca Milli Savunma Üniversitesi’nin Harp Okullarına başvurabilir. Bu nedenle MSÜ kadın astsubay boy kilo endeksinden söz etmek mümkün değildir.
MSÜ boy kilo tablosunu indirmek için TIKLAYINIZ.
MSÜ Fiziki Yeterlilik Testi Nedir?
Fiziki yeterlilik testi, adayın askerliğe fiziksel olarak elverişli olup olmadığını belirlemek için uygulanır. Beş farklı branşta uygulanan fiziki yeterlilik testinde adayların her branştan en az 1 puan alması gerekir. İki veya daha fazla branşta puan almayı başaramayan adaylar başarısız sayılırlar. Fiziki yeterlilik testinde uygulanan branşlar;
- Barfikste kol çekme,
- Durarak uzun atlama,
- Basketbol topu fırlatma,
- Mekik,
- 400 metre koşu olarak belirtilmiştir.
Adayların fiziki yeterlilik testine girebilmeleri için;
- Aile hekiminden temin edecekleri olumlu sağlık raporu,
- Fiziki yeterlilik testi sırasında oluşabilecek tüm sağlık sorunlarıyla ilgili sorumluluğun adaya ait olduğunu beyan ettikleri muvafakat yazısını başvuru sırasında diğer evraklarla birlikte teslim etmeleri gerekir.
Sağlık raporu örneği için TIKLAYINIZ.
MSÜ muvafakatname yazısı için TIKLAYINIZ.
1. Barfikste kol çekme
Barfiks direğine tutunan adayların kendi vücut ağırlıklarını yukarı çekme kabiliyetlerinin değerlendirildiği bu testte başarılı sayılabilmek ve en az 1 puan alabilmek için;
- Erkek adayların 1 barfiks çekmesi,
- Kadın adayların 30-35 saniye asılı kalmaları gereklidir.
Barfikste en yüksek puan 15’tir ve bu puanı alabilmek için;
- Erkek adayların 15 kez kendini tam olarak yukarı çekmesi
- Kadın adayların 1 dakika 5 saniye asılı kalmaları gerekir.
2. Durarak uzun atlama
Durarak uzun atlamada, adayın gerilmeden veya koşarak hız almadan bir noktadan diğerine atlama mesafesi ölçülür. Bacak ve vücut dengesinin değerlendirildiği durarak uzun atlama branşında 1 puan almak için;
- Erkek adayların en az 165-174 santim,
- Kadın adayların en az 150-153 santim atlamaları gereklidir.
Durarak uzun atlamada alınabilecek en yüksek puan 15’tir ve bu puanı almak için;
- Erkek adayların 210 santim ve üzeri,
- Kadın adayların 186 santim ve üzeri atlayış yapmaları gerekir.
3. Basketbol topu fırlatma
Adayların kol, göğüs ve bacak kas gücünün değerlendirildiği basket topu fırlatma aşamasında başarılı sayılabilmeleri için en az 1 puan almaları gerekir. Asgari puan alabilmek için;
- Erkek adayların basket topunu en az 9 metre,
- Kadın adayların basket topunu en az 6 metre fırlatmaları gereklidir.
Bu branşta 15 tam puan almak için;
- Erkek adayların basket topunu 16 metre,
- Kadın adayların basket topunu 13 metre fırlatmaları gerekir.
Basketbol topunu daha uzun mesafede fırlatan adaylar da yine 15 tam puan alırlar.
4. Mekik
MSÜ fiziki yeterlilik parkurunun dördüncü aşaması mekiktir. Bu aşamada adaylardan bir dakika içerisinde çekebildikleri kadar mekik çekmeleri istenir. Diğer branşlarda olduğu gibi 15 puan üzerinden değerlendirilen mekikte 1 puan alabilmek için;
- Erkek adayların 20-21 tekrar,
- Kadın adayların 15 tekrar yapmaları yeterlidir.
Mekik parkurunda tam puan almak için;
- Erkek adayların 48 tekrar,
- Kadın adayların 42 tekrar yapmaları gerekir.
5. 400 metre koşu
MSÜ spor mülakatının son aşaması 400 metre düz koşudur. Bu branşta adayların 400 metrelik parkuru en kısa sürede tamamlamaları beklenir. 400 metre düz koşuda en düşük puan olan 2 puanı alabilmek için;
- Erkek adayların parkuru 01:19 ile 01:24 süreleri arasında,
- Kadın adayların parkuru 01:39 süresinde tamamlamaları gereklidir.
400 metre koşu 40 puan üzerinden değerlendirilir ve bu puanı almak için;
- Erkek adayların parkuru 1 dakika veya altında,
- Kadın adayların parkuru 1 dakika 20 saniye veya altında bir sürede tamamlamaları gerekir.
En yüksek puan değerine sahip olan 400 metre koşu parkuru, fiziki yeterlilik testinin en önemli basamağıdır. Fiziki yeterlilik testine giren kadın adaylar yalnızca Harp Okullarına başvurmuş olan adaylardır. Astsubay Meslek Yüksekokullarına kadın adaylar kabul edilmediği için kadın astsubay fiziki yeterlilik bayan astsubay olma şartlarından söz etmek mümkün değildir.
Erkek adaylar için branş ve puanlama tablosunu indirmek için TIKLAYINIZ.
Kadın adaylar için branş ve puanlama tablosunu indirmek için TIKLAYINIZ.
Fiziki Yeterlilik Sınavı İçin Tavsiyeler
Milli Savunma Üniversitesi aday belirleme sınavının tamamlanmasının ardından, 2. seçim aşamaları tarihleri hem MSÜ’nün hem de ÖSYM’nin internet sitesinde duyurulur. 2. seçim aşamaları tarihleri, adayların gerekli hazırlıkları yapabilmeleri için ileri bir tarihtedir. Harp okulu bayan mülakatları, erkek adaylara göre daha kolay gibi görünse de kadın adayların da en az erkekler kadar idman yapması, fit ve zinde olması gerekir.
Bu tarihe kadar fiziki yeterlilik testindeki branşlarla ilgili her gün idman yapmanız hem vücudunuzu alıştırmanızı hem de FYT sırasında daha az heyecanlanmanızı sağlar. Yaşadığınız çevrede koşu yapabileceğiniz bir parkur bulunmuyorsa kendinize belli bir güzergah belirleyerek her gün bu alanda 400 metre düz koşu branşına hazırlanabilirsiniz.
Fiziki yeterlilik sınavına hazırlanırken idman kadar beslenme de çok önemlidir. Hatta bazı beden eğitimi öğretmenleri idmanların %40 etkisi olduğunu belirtirken beslenmenin etkisini %60 olarak değerlendirmektedirler. FYT’den önce kas gelişimine yardımcı olacak;
- Yumurta,
- Balık,
- Kırmızı et,
- Tavuk eti,
- Soya,
- Süzme peynir,
- Süzme yoğurt,
- Baklagiller,
- Brokoli,
- Ispanak,
- Yulaf gibi besinleri tüketmeniz sınav tarihine kadar yeterli seviyede fiziksel gelişim sağlamanıza yardımcı olur.
Ayrıca FYT’de nefes kontrolü de çok önemlidir. Nefes kontrolü yalnızca koşu esnasında değil, mekik ve barfikste de büyük rol oynar. Bu nedenle 400 metre koşuya hazırlanırken idmanınızı yalnızca 400 metre üzerinden değil, kondisyonunuzun yettiği en uzun mesafede ayarlamanız, diğer branşlarda da olumlu sonuçlar almanızı kolaylaştırır.
Mekik sırasında çalışan bel ve karın kaslarınızı yalnızca mekik çekerek değil farklı yöntemler uygulayarak da güçlendirebilirsiniz.
Fiziki yeterlilik testine hazırlanırken yapmamanız gereken şeylerden biri de vücudunuzu gereğinden fazla zorlamaktır. “Acı yoksa kazanç da yok”, özellikle spor salonlarında oldukça yaygın dile getirilen bir mottodur ancak bilinçsizce yapacağınız idmanlar size faydadan çok zarar getirebileceği gibi sakatlanmanıza neden olarak sınava katılamamanızla da sonuçlanabilir. Sakatlanan adayların MSÜ sağlık şartlarına sahip olmamasından dolayı sınava alınmadıklarını tekrar hatırlatalım.
MSÜ eleme aşamalarıyla alakalı en detaylı bilgi için: Tüm Detayları ile MSÜ 2. Seçim Aşamaları; MSÜ Mülakat Aşamaları Nelerdir?
Bir önceki yazımız olan Milli Savunma Üniversitesi Nerede? Yerleşke Adres ve İletişim Bilgileri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Bu sınavı kazanacağım ve subay olacağım.
Allah izin verirse