Askerlik Sevk Belgesi – Sülüs Nedir? Ne Zaman Alınır?
Anayasamızın 72. maddesi gereğince “Vatan hizmeti her Türk’ün hakkı ve ödevidir.” Kimlerin, hangi şartlarda ve nasıl hizmet vereceği ise, 1111 Sayılı Askerlik Kanunu ve 1076 Sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile düzenlenmiştir. Askerlik çağı olarak belirlenen 20 ila 42 yaşları arasında olanlardan;
- O yıl 20 yaşını dolduranlar,
- 20 yaşından büyük olduğu halde henüz askerlik görevini yerine getirmemiş olanlar,
- Eğitim gördükleri okuldan mezun olanlar ya da kendilerine askerlik ertelemesi için tanınan öğrencilik süresi dolanlar,
- İçinde bulundukları yılın ilk celp döneminin sonuna kadar askerlik yoklamalarını yaptırmak zorundadır.
Yoklama sonunda yükümlülere, askerliklerini hangi celp döneminde yapacaklarını gösteren “askerlik durum belgesi” verilir. Adaylar, ilgili kanunlarda belirtilen süre ve usuller çerçevesinde, bu celp döneminde askerlik yapamayacaklarına dair itirazlarını dile getirebilir ve erteleme talep edebilirler. Erteleme talep etmeyen ya da talebi uygun bulunmayan adaylara ise statülerine göre yapılan sınıflandırma sonucunda belirlenen birliklerine katılmak üzere, “askerlik sevk belgesi” verilir. Bu yasal süreler içinde mazeret bildirmeksizin yoklama yaptırmayan yükümlüler “yoklama kaçağı”; askerlik kararı verilerek düzenlenen sevk belgesini almayan ya da aldığı halde zamanında birliğine teslim olmayan yükümlüler ise “bakaya” sayılır ve haklarında adli ya da idari cezalar düzenlenir.
Askerlik Sevk Belgesi Nedir?
Yasal süresi içinde yoklama yaptırarak, askerlik görevini yerine getirmesinde durum ve zaman bakımından bir engel olmadığı tespit edilen yükümlülere “askerlik sevk belgesi” verilir. Bu belgede yükümlülerin kimlik bilgileri ile hangi ildeki hangi birliğe ve en son hangi tarihte teslim olmaları gerektiği gibi bilgiler yer alır. Eski kullanımıyla “sülüs kağıdı” olarak da bilinen sevk belgesinde yer alan birlik bilgileri, yükümlülerin acemilik dönemini geçirecekleri ilk birliklerini kapsar. Bundan sonraki ustalık dönemine ait bilgiler ancak acemilikten sonra açıklanır. Askerlik şubeleri tarafından verilen ya da e-Devlet uygulamasından çıktısı alınabilen askerlik sevk belgesi örneği ayrıca;
- Acemilik eğitiminin verileceği merkez,
- Yükümlünün bağlı olduğu kuvvet (Kara Kuvvetleri ya da Hava Kuvvetleri gibi…),
- Hizmet şekli (er ya da yedek subay gibi…),
- Sınıfı (piyade ya da topçu gibi…),
- Rütbesi (çavuş ya da komando gibi…),
- Yol parası ve iaşe bedeli bilgilerini içerir.
Yükümlüler birliklerine teslim olurken kimlik belgeleriyle birlikte bu belgeyi de ibraz etmelidirler. Adayların teslim olacakları birliklerine ulaşımlarını sağlamak ve bu süre zarfındaki diğer harcamalarında kullanılmak üzere belirlenen yol ve iaşe bedelleri, PTT şubelerinden alınabilir.
Askerlik Sevk Belgesi Ne Zaman Alınır?
Eski kullanımıyla sülüs kağıdı ne zaman alınır sorusu şu şekilde yanıt bulur: Yasal süresinde ve usullere uygun olarak askerlik başvurusunu (yoklama) yapan ve sağlık, eğitim ya da diğer geçerli sebepler bakımından askerlik yapmasının önünde bir engel bulunmayanların istekleri işleme konur. Askerlik başvurusu işleme konan adaylar, e-Devlet üzerinden takip ederek celp dönemlerinin ve birliklerinin açıklanmasını beklerler. Bu adayların hangi celp döneminde ve ne şekilde silah altına alınacağı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenir.
Askerlik sevk belgesi, adayın celp dönemi belli olduktan sonra alınır. Bu belgenin alınması, yükümlünün belge üzerinde yazılı olan tarihte, yazılı olan birliğe teslim olacağını kabul ettiği anlamına gelir ve askerlik yükümlülüğü resmi olarak başlar. Celp tarihi ve askerlik yeri belli olan yükümlüler bu belgeyi almamak şartıyla tecil başvurusunda bulunabilirler. Bu belgenin çıktısını e-Devlet üzerinden almak mümkün olmakla beraber, askerlik şubelerinden alınması daha sağlıklı bir seçim olabilir. Ayrıca e-Devlet sistemi üzerinden sadece 1 defaya mahsus olmak üzere çıktı alınabilir. Dolayısıyla sülüs kağıdı kaybolursa, e-Devlet sistemi üzerinden 2. kez çıktı alınması mümkün olmaz.
Sülüsü Aldıktan Kaç Gün Sonra Teslim Olunur?
Teslim olma zamanının sülüsü alma zamanıyla ilgisi yoktur. Sülüs teslim olma zamanını bildiren bir belgedir. Sülüsü ne zaman alırsanız alın, birliğinize size bildirilen süreler içinde teslim olmanız gerekir. Sülüsü geç almış olmak, geç teslim olmak için bir mazeret kabul edilmez. Öte yandan, bu belgeyi aldığı halde birliğine teslim olmayanlar asker kaçağı sayılırlar. Bu yüzden, eğer askere gitme kararınızı etkileyecek gelişmeler bekliyorsanız, sevk belgenizi -birliğinize son teslim olma tarihini geçirmeyecek şekilde- son gün bile olsa alabilir ya da almayarak askerliğinizi otomatikman bir sonraki celp dönemine bırakabilirsiniz.
Askerlik sevk belgesi, bir sonraki celp dönemi için düzenlenir ve düzenlendiği tarihle teslim tarihi arasında genellikle 1 aylık hazırlık süresi bulunur.
Bir önceki yazımız olan Özel Kuvvetler Alım Şartları başlıklı makalemizde bordo bereli giriş şartları, nasıl gireri özel kuvvetlere ve özel kuvvetler alım şartları hakkında bilgiler verilmektedir.