Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Yoklama Kaçağı Olanlar Askerliğini Tecil Ettirebilir mi?

Yoklama Kaçağı Olanlar Askerliğini Tecil Ettirebilir mi?

Türkiye’de uygun sağlık koşullarına sahip olan her erkek askerlik görevini yerine getirmekle yükümlüdür. Geçmiş dönemlerde askerlik için belirlenen yaş 20’yken, 2014 senesinden bu yana yürürlükte olan değişiklikle birlikte bu yaş 21’e yükselmiştir. Sağlık problemleri ve tecil durumu dışında 21 yaşına gelen her erkek vatandaşın askere gitmesi gerekir. Askerlik dönemi gelen kişi ilk olarak askerlik şubesine giderek yoklama işleminden geçmelidir. Eğer vakti gelmesine rağmen yoklamaya gidilmediyse söz konusu kişi devlet tarafından “yoklama kaçağı” kabul edilir.

Yoklama kaçakları, asker ya da jandarmalar tarafından gerçekleştirilen rutin GBT kontrolleri esnasında tespit edilir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde ilk olarak güvenlik görevlileri tarafından yoklama kaçağı olan kişiye belirli bir süre içerisinde askerlik şubesine giderek yoklamadan geçmesi söylenir ve bu bağlamda bir kağıt imzalatılır. Eğer kişi verilen süre içerisinde yoklamaya gitmezse ve tekrar bir kimlik kontrolü esnasında polisler tarafından kaçak olduğu tespit edilirse bu durumda güvenlik görevlileri eşliğinde askerlik şubesine getirilir ve yoklama işlemi yapıldıktan sonra serbest bırakılır.

Yoklama Kaçağı Tecil Hakkı Var mı?

Geçmiş dönemlerde yoklama kaçağı olan vatandaşlar ya da bakayalar yakalandıkları zaman doğrudan askere alınıyorlardı. Günümüzde ise bu durum biraz daha değişti ve kaçakların zorla askere gönderilmesi mevzusu kısmen de olsa ortadan kalktı.

Eğer yoklama kaçağı veya bakaya durumdaysanız ve askere gitmemeye devam ediyorsanız kaçak olarak geçirdiğiniz süreyle orantılı olarak idari para cezası alabilirsiniz ve bu ceza askere gitmediğiniz süre boyunca katlanmaya devam eder. Buna ek olarak hakkınızda dava açılabilir ve davanın sonucunda hapis cezası almanız da gerekebilir. Dolayısıyla bu tip durumlarla karşılaşmamak için asker kaçağı olup olmadığınıza yönelik kontrolleri yerine getirmeniz gerekir.

Askerlik durumunu; yoklama kaçağı iken tecil ettirmek mümkündür. Eğer herhangi bir kurumda lisans, yüksek lisans ya da doktora eğitimi alıyorsanız bu eğitimleri bildirmeniz halinde tecil işleminizi gerçekleştirebilir ve kaçaklık durumunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Ayrıca sağlıkla alakalı bir sıkıntı yaşıyorsanız da yoklama kaçağı olduğunuz dönemde tecil işleminizi yapabilirsiniz.

Ayrıca lise mezunuysanız mezuniyet tarihinden sonraki üç yılı, lisans mezunuysanız mezuniyetten sonraki iki yılı, yüksek lisans ve doktora mezunuysanız mezuniyet sonrasındaki bir yılı mazeretsiz olarak tecil ettirebilirsiniz. Mezuniyet sonrasında askerlik şubesine gitmeniz gerekir. Gitmeyip kaçak durumuna düştüyseniz bile tecil ettirmeniz mümkündür.

Yoklama Kaçağı Teslim Olursa Hemen Askere Alırlar mı?

Yoklama kaçağı teslim olup askerlik şubesine giderse sadece yoklama işleminden geçer. Eğer herhangi bir tecil durumu ya da sağlık sorunu veya askerden muaf olmasını gerektirecek başka bir mevzu söz konusu değilse yoklama sonrasında celp dönemi beklenir ve hangi bölgede askerlik yapılması gerekiyorsa teslim tarihleri içerisinde o bölgedeki birime gidilerek teslim olunur.

Belirlenen tarihler içerisinde söz konusu birliğe teslim olunmaması durumunda “asker kaçağı” durumuna düşülür. Durum böyle olunca kaçak olunan süre boyunca idari para cezası ödenmesi ve işlerin dava boyutunu alması halinde hapis yatılması gerekebilir.

Bir önceki yazımız olan Asker Arkadaşlarımı Nasıl Bulabilirim? Onlara Nasıl Ulaşırım? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

MAKE A COMMENT

COMMENTS - 4 COMMENTS
  1. Erkan says:

    Elektrik üzerine işletme sahibiyim vergiye mükellefim ve 2020 için yoklama kaçağı olmuşum işimden ötürü tecil ettirmek istiyorum ne yapmam lazım

  2. EMRE says:

    PEKİ ASKER KAÇAĞI BİRİ KAÇAK DURUMUNA DÜŞEN BİR ÖNLİSANS MEZUNU VATANDAŞ SONRA LİSANS MEZUNU BİR BÖLÜME KAYIT OLUP KAÇAK DURUMUNDAN DÜŞERMİ. YANİ KAÇAK DÜŞME TARİHİNDEN SONRA LİSANS BÖLÜMÜNE KAYIT HALİNDEN SONRA TECİL OLURMU . KAÇAK DURUMUNDAN DÜŞERMİ

    1. Asım says:

      Hocam sorunuzun cevabini ogrenebildiniz mi? Ayni durumdan bende muzdaribim

    2. Ahmet says:

      Yapabildinizmi bende aynı durumdayım