Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerde Cuma Namazı Kılınır mı? Askere Cuma Namazı Farz mı?

Askerde Cuma Namazı Kılınır mı? Askere Cuma Namazı Farz mı?

Askere gidecek gençlerin aklına takılan sorulardan biri de askerlik süreleri boyunca namaz ibadetlerini yerine getirip getiremeyecekleridir. Bütün Müslüman alemine gün içinde kılınacak beş vakit namaz ve her cuma kılınan Cuma namazı farz buyrulmuştur. Esasen askerde namaz kılmanın önünde herhangi bir engel bulunmaz.

Öncelikle belirtmek gerekir ki bütün askeri birliklerin içerisinde mutlaka bir mescit vardır. Hatta sayıya göre birden fazla mescit olan karargahlar da mevcuttur. Yani vatani görevini yerine getiren bir kişi, dilediği takdirde ibadetlerini de tamamlayabilir.

Bir cemaat oluşturup askerde Cuma namazı kılmak da mümkündür. Bunun için gerekirse üstlerden izin alınabilir. Türk Silahlı Kuvvetleri namazını kılmak isteyen gençlere bu konuda gerekli esnekliği tanır.

Asker istediği takdirde izin alarak namazını kılabilir. Tabii ki eğitim, tatbikat gibi önemli anlar sırasında namaz kılınması mümkün olmayabilir. Namaz kılma saatleri askeriyenin de kuralları ile birlikte belirlenebilir. Her asker müsait olduğu zaman dilimlerinde rahatlıkla namazını kılabilir.

Askere Namaz Farz mıdır?

Her Müslüman için namaz farzdır. Ancak askerlik dönemindeki erkekler için birtakım ayrıcalıklar mevcuttur. Eğer asker izin alamadığı zaman namazını aksatmak zorunda kalmışsa bunu dert etmesine gerek yoktur. İlerleyen bir zamanda aksattığı namazlarını kılabilir.

Eğer Cuma namazı sırasında görevde ise ve namazını kılamıyorsa bunun için de vicdani bir yük taşımasına gerek yok. Sonuçta namaz kılmak ne kadar farz bir durumsa da bazen kişinin elinden gelmeyen durumlardan dolayı namazından eksik kalması söz konusu olabilir.

Nöbette namaz kılmak ise doğru kabul edilmez. Nöbet yeri askerin kendisinden başka birçok insanın can güvenliğini beklediği bir alandır. Bu alanı boş bırakması doğru olmaz.

Bunlar dışında asker olan kişi görevde olabilir; dağ, tepe geziyor olabilir. Yani içinde bulunduğu durumun koşulları namaz kılmak için elverişli olmayabilir. Yine namaz kılmak bu durumda da aciliyeti olan bir konu olarak görülmez. Asker olan kişi şartları yerine getirip namazını kılabiliyorsa kılmaya devam edebilir. Görev bitimi sonrasında kılmadığı namazları kılarak da bu haklarını tamamlayabilir.

Bir de namaz kılma çeşitlerinden biri olan yürüyerek namaz kılma biçimi de bu koşullar altında olanlar için dinimiz tarafından getirilmiş kolaylıklardan biridir.

Eğer kişi can güvenliği konusunda tehlikedeyse, nöbetteyse veya görevdeyse namazını belirtildiği gibi yürüyerek de kılabilir.

İslam, inananlarına büyük kolaylıklar tanıyan bir dindir. Askerlik de dinimiz tarafından kutsal sayılan görevler arasındadır. Askerlik sırasında yapılacak ibadetler de bu kutsallık gözetilerek düzenlenmiştir.

Bir önceki yazımız olan Asker Arkadaşlarımı Nasıl Bulabilirim? Onlara Nasıl Ulaşırım? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

MAKE A COMMENT

COMMENTS - 0 COMMENTS

No comments yet.