Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Bedelli Askerlik Yol Haritası [Adım Adım Başvuru Süreci]

Bedelli Askerlik Yol Haritası [Adım Adım Başvuru Süreci]

3 Ağustos 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bedelli askerlik düzenlemesini de kapsayan kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü tarafından bedelli askerlik sürecinin tamamını kapsayan bedelli askerlik başvuru kılavuzu ile birlikte sürecin adımlarının açıkça ifade edildi bir şema paylaşıldı. Bedelli askerlik son başvuru tarihi olan 3 Kasım 2018 tarihine kadar başvurularını tamamlayacak yükümlüler için askerliğe giden yolu 8 adımda paylaştık.

Adım Adım Bedelli Askerlik Süreci

Askeralma Genel Merkezinin aşağıdaki şema aracılığıyla açıkladığı bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılır sorusunun cevabı için süreci adımlara bölerek anlattık.

1. Resmi Gazete’de yayımlanan “Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a göre yoklama kaçakları ve bakaya statüsünde yükümlüler de dahil olmak üzere, 1 Ocak 1994 tarihinden önce doğmuş olup bedelli askerlikten faydalanmak isteyen tüm askerlik yükümlüleri 3 Kasım 2018 tarihine kadar askerlik şubelerine ya da yurt dışı temsilciliklerine başvuruda bulunacak. 

2. Herhangi bir sepeten ötürü daha önceden bedelli askerlik kapsamından çıkarılan yükümlüler yaş şartını taşıdıkları takdirde askerlik görevlerini bu kanun kapsamında bedelli olarak icra edebilecekler. Öte yandan hakkında askerlik yapmaya elverişli değildir raporu verilip askerlikten muaf olanlar da bedelli askerlikten faydalanabilecek.

3. Başvuru için ilgili banka hesaplarına 15.000 Türk Lirası ya da Merkez Bankasının o günkü döviz kuruna göre denk yabancı ülke parasının bir defada ödenmesi gerekiyor. Yurt dışında ikamet edip bedelli askerlikten faydalanacak yükümlülerin ödeyecekleri tutar ise 2.000 Euro.

4. İlk etapta bedelli askerlik başvurusu e-Devlet aracılığıyla gerçekleştirilecek. Turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden erişim sağlanan e-Devlet kapısı üzerinden barkodlu ödeme belgesinin çıktısı alınıp nüfus cüzdanıyla birlikte Halkbank veya Ziraat Bankası şubelerinden birine giderek yukarıda belirtilen söz konusu bedelin yatırılmasıyla süreç başlamış olacak.

5. Bedelli askerlik için belirlenmiş olan tutarın ilgili banka hesaplarına yatırılmasını takip eden süreçte, bankadan alınacak 3 adet banka dekontunun aslıyla birlikte askerlik şubelerinden birine başvurulması gerekiyor. Yurt dışındaki yükümlülerin başvuruları ise konsolosluklarda gerçekleşecek.

6.Askerlik şubelerinden birinde tamamlanan işlemlerin ardından Askeralma Genel Müdürlüğü resmi internet adresi üzerinden yayımlanan ilanlar takip edilecek ve celp bilgilerinin açıklandığı tarihlerde bed e-devlet üzerinden sorgulama yapılacak. Celp duyurusunda sevk bilgileri belli olan adaylar belirtilen tarihte birliklerine teslim olacak. Yükümlülerin sevk planlamaları ise bedelli askerlik başvuru sayısına göre yapılacak. Birliğe teslim olmadan önce daha önceden yoklamasını yaptırmamış olanların mutlaka yoklama yaptırması gerekiyor.

7. Birliklerine teslim olan adaylar 21 günlük temel askeri eğitime tabi tutulacak. Yurt dışında ikamet edip döviz karşılığı bedelli askerlikten faydalanan adaylar ise uzaktan eğitim alacaklar.

8. Bedellik askerlik hakkından yararlanıp 21 günlük süre boyunca temel askeri eğitim sürecine tabi tutulan yükümlüler, çalıştıkları iş yerleri tarafından ücretsiz ya da aylıksız olarak izinli sayılacaklar.

Bedelli Askerlik 3. Celp Dönemine Ait Celp Bilgileri Açıklandı [27 Eylül 2018]

27 Ekim 2018’de silah altına alınıp 21 gün temel askeri eğitimine tabi tutulacak yükümlülerin celp bilgileri açıklandı. Sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ!

Bir önceki yazımız olan Bedelli Askerlikte Yol İzni ve Yol Parası Verilecek mi? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

MAKE A COMMENT

COMMENTS - 0 COMMENTS

No comments yet.