Asker Eğlencesi, Uğurlaması Nasıl Yapılır? Ne Giyilir? İzin Nasıl Alınır?
Ülkemizde askerlik kutsal bir görev olarak kabul edilir. Bazı durumlarda askerliğini yapmamış erkekler iyi karşılanmaz. Bu açıdan askerliğin Türk toplumunda ne denli önemsenen bir olgu olduğundan söz edilebilir. Dolayısıyla toplumumuzda askerlikle alakalı birçok gelenek mevcuttur. Askerlik çağına gelmiş delikanlının askere yolcu edilmesi ve askerlik dönüşü karşılanması bu gelenekler arasındadır. Vatani görevini gerçekleştirecek gençleri asker ocağına uğurlamak için yapılan asker eğlencesi toplumumuzda büyük öneme sahiptir. Kutsal görevini yerine getirmek için yaşadığı çevreden ayrılacak olan gence moral vermek, ailesini gururlandırmak, uzun zaman görüşemeyeceği arkadaşları ve sevdikleriyle vedalaşmasını, hoşça vakit geçirmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen uğurlama töreni, aynı zamanda bir helalleşme ortamıdır.
Asker Eğlencesi Öncesinde Yapılan Ziyaretler
Eğer küçük bir bölgede yaşıyorsanız ve askere gidecekseniz 15-20 gün öncesinden akrabaları ve tanıdıkları kapı kapı ziyaret ederek helallik alacaksınız demektir. Arkadaşlar ve akrabalar tarafından yemek davetleri almak, bazı durumlarda yalnız, bazı durumlarda ailenizle birlikte ziyarete gitmek, son haftaların ritüellerindendir. Bu dönemde boynunuzda kırmızı oyalı tülbent bağlı bir şekilde, elinizde Türk bayrağı ile ev ev dolaşacaksınız. Eğer evinize askere gidecek bir genç helalleşme ziyaretine geldiyse, en iyi şekilde ağırlamak, hazırlanmış bir yolluk veya bir miktar para vererek askere yardımcı olmak adettendir.
Asker Eğlencesi Nerede ve Ne Zaman Yapılır?
Askerin yola çıkmasından bir veya birkaç gece önce düzenlenen asker uğurlama organizasyonu için bir salon tutabileceğiniz gibi, yaşadığınız evin bahçesi, bir meydan veya ev içi ortamları kullanabilirsiniz. Uğurlamaya ve vedalaşmaya geldiyseniz askere gidecek olan gence hediyeler verirsiniz. Asker de sevdiklerinden bu eğlence vasıtasıyla helallik ister.
Asker Eğlencesi Nasıl Olur?
Asker eğlencesi çoğunlukla davul zurna eşliğinde yapılır ve gönlünce eğlenme ortamıdır. Şarkılar türküler söylenir, oyun havaları eşliğinde halk oyunları oynanır. Uğurlama organizasyonunda askere gidecek kişi arkadaşları tarafından “en büyük asker, bizim asker” sloganları eşliğinde havaya atılır, tutulur. Bu, ülkemizin her yerinde bir gelenek haline gelmiştir. Ülkemizin değişik yörelerinde farklılıklar göstermekle birlikte, askerin sağ-salim gelmesi, askerliğini kazasız belasız bitirmesi için herkes tarafından dualar eşliğinde askerin silah tutacağı parmağına ya da avuç içine asker kınası yakmak, nazara karşı korunması için başında tuz ya da un çevirmek sayılabilecek gelenekler arasındadır.
Asker Gecesinde Ne Giyilir?
Asker eğlencesinde ne giyileceği çok önemli değildir. Ancak askere gidecek gençlerin boynunda kırmızı oyalı tülbent bulunması ve katılanlar da dahil Türk bayrağı taşınması değişmez bir kural gibidir.
Asker Eğlencesi İzin Dilekçesi
Askere uğurlama organizasyonu sırasında ortaya tatsız bir durum çıkmaması için yetkili mercileri haberdar etmek, gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak açısından önemli bir adımdır. Aşağıda alıntılanmış metni kendi yer ve tarih bilgilerinize göre düzenleyerek eğlence tarihinizden 15 gün önce kaymakamlığa ulaştırmanız en doğru başlangıç hareketi olacaktır.
Asker eğlencesi izin dilekçesi örneğini indirmek için TIKLAYINIZ!
Bir önceki yazımız olan Asker Arkadaşlarımı Nasıl Bulabilirim? Onlara Nasıl Ulaşırım? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.