Tüm Detaylarıyla Uzman Erbaş Alımı Seçim Aşamaları
Profesyonel orduya geçiş amacı güdülerek atılan adımlar doğrultusunda askeri kadrolardaki personel sayısının artırılması, çok sayıda gencimizi mesleğini kutsal bir meslek olarak nitelendirebileceğimiz şekilde, asker statüsünde icra etmek üzere çeşitli alımlar için başvuruda bulunmaya yöneltti. Bu kadrolardan biri de Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde istihdam edilen uzman erbaşlardan oluşuyor. Jandarma uzman erbaş alımı için yayımlanan kılavuza göre belirtilen tarihlerde ön başvurularını tamamlayan adayların başvuru sonuçları Jandarma Genel Komutanlığının resmi internet sitesinde paylaşıldı.
Seçim aşamalarında başarı gösterip atanma amacı taşıyan adayların eğitim süreçleriyle alakalı akıllarında birçok soru işareti bulunuyor.
Oldukça detaylı bir seçim aşamasından geçen uzman erbaş adayları tüm aşamalarda başarı göstermeleri, sağlık raporlarının neticesinin “Uzman Erbaş Olur” ibaresini içermesi, güvenlik ve arşiv araştırmalarının olumlu yönde sonuçlanması ile görevlerini icra etmek üzere atanacaklar.
Seçim Aşamasına Katılacak Adayların Tabi Tutulacakları Aşamalar
Ön başvurusu kabul gören adaylar kendilerine yakın sınav merkezlerinde;
- Yazılı sınav,
- Ön sağlık muayenesi,
- Fiziki yeterlilik sınavı
- Uygulamalı meslek bilgisi sınavı
- Mülakat sınavı seçim aşamalarına tabi tutulacak.
Yazılı Sınav
Adaylar sözel ve sayısal olmak üzere iki farklı dalda yazılı sınava tabi tutulacak. Sözel alanında sorulacak olan sorular Atatürk ilkeleri, inkılap tarihi, Türkçe, tarih, coğrafya, yurttaşlık bilgisi branşlarından oluşurken sayısal alanında sorulacak sorular matematik, genel yetenek vb. branşları kapsıyor. Bu alanlarda adayların tabi tutulacağı yazılı sınav notu 50 puan üzerinden değerlendirelecek. Bir adayın başarılı sayılıp bir sonraki aşamaya katılabilmesi için en az 25 puanlık bir başarı göstermesi gerekiyor.
Yazılı sınava sınava ek olarak bot serdümeni, dalış amiri ve lojistik branşları için başvuru yapmış olan adaylar uygulamalı meslek bilgisi sınavında da başarı göstermeliler. Bu branşlar için yapılan başvuralar doğrultusunda belirlenecek sınav notu; meslek bilgisi sınav notu ile yazılı sınavdan alınan notun aritmetik ortalaması alınarak hesaplanacak. Adayların başarılı olarak nitelendirilebilmesi için iki sınavdan alınan notun aritmetik ortalamasının en az 25 puan olması gerekiyor.
Ön Sağlık Muayenesi
Bu aşamada adaylar genel olarak bir fiziki muayeneye alınır ve bir kusurlarının olup olmadığını öğrenmeye yönelik çalışmalar yapılır. Herhangi bir sorunu mevcut olmayan adayların ise aşağıdaki tabloda belirtilen boy-kilo standartlarıa uygun olması beklenir. İlgili şartlara uygun görülmeyen adayların sağlık muayenesinin akabindeki aşamalara geçiş yapabilmesi mümkün değildir.
Genel sağlık muayenesine tabi tutulan adaylarda aşağıdaki sağlık problemlerin söz konusu olmaması gerekir. Bu sağlık problemleri;
- Çene , ağız ve diş yapısında bozukluk,
- Kellik,
- Frengi,
- Yüzdeki çiçek bozukluğunun aşırı derecede olması,
- Çıban, yanık izi ve yara,
- Pelteklik, tutukluk
- Kekemelik,
- Düz tabanlık,
- Şaşılık,
- Renk körlüğü şeklindedir.
Bunlara ek olarak vücudun herhangi bir yerinde dövme bulunmaması da adayların taşımaları gereken şartlardan biridir.
Fiziki Yeterlilik Sınavı
Adaylara uygulanacak olan fiziki yeterlilik sınavının konuları ve baraj değerleri aşağıda yer alan tablodaki gibidir. Tabloda belirtilmiş olan baraj değerlerini geçecek olan adaylar mülakat aşamasına katılmak için hak kazanacaktır.
Uzman erbaş adayları fiziki yeterlilik sınavı seçim aşamasına geldiklerinde eşofman, şort ve spor ayakkabıları yanlarında bulunmalıdır. (Adayların yazılı sınav ve mülakat aşamasına spor kıyafetleriyle katılmaları mümkündür. )
Adaylar fiziki yeterlilik sınavına katılacakları gün itibarıyla önemli bir mazeretleri bulunduğu takdirde dilekçe vermek suretiyle müracaat etmeleri halinde sınav takvimine göre başka bir günde sınava tabi tutulabilir. Öte yandan adayların sağlık durumları da o gün için sınava katılmaya uygun değilse de yine sınav takvimine uygun başka bir günde sınava girmeleri mümkündür. Yalnız sağlık durumunun fiziki yeterlilik sınavına katılmaya uygun olmadığının devlet hastanelerinden alınan raporla belgelenmesi gerekir.
Adaylar, fiziki yeterlilik sınavına katılmaya yönelik herhangi bir sağlık problemleri olmadığını aşağıda örneği görülen ve bu aşamaya yanlarında imzalanmış bir şekilde getirecekleri muvafakatname ile kabul ve beyan etmiş sayılırlar. Bu bağlamda fiziki yeterlilik sınavlarında meydana gelebilecek bir sağlık probleminde sorumluluk adayın kendisine aittir.
Uygulamalı Meslek Bilgisi Sınavı
Lojistik, dalış amiri ve bot serdümeni branşları için başvuru yapmış olan adaylar uygulamalı meslek bilgisi sınavı tabi tutulacaktır. Adayların bu aşamayı başarıyla tamamlamaları için uygulama meslek bilgisi sınavı doğrultusunda yapılan değerlendirme sonucu elde ettikleri sınav notunun en az %50’sinin alınması koşuluyla, uygulamalı meslek bilgisi sınav notu ile yazılı sınav notunun 25 puan ve üzerinde olması gerekir. Notu 25’in altında olan adaylar başarısız olarak değerlendirilir ve seçim aşamalarının devamında yer alamazlar.
Mülakat Sınavı
Yazılı sınav, ön sağlık muayenesi, fiziki yeterlilik ve uygulamalı meslek bilgisi aşamalarını başarıyla tamamlayan adaylar mülakat sınavında yer almaya hak kazanırlar.
Mülakat sınavlarına katılacak her aday için tek bir gün planlanacak ve bu planlanan tarih adaylarlarla diğer sınav aşamalarında paylaşılacaktır.
Mülakat aşamasında adaylarla yapılacak görüşmede;
- Konuşma yeteneği,
- Ses tonu,
- Çok yönlü düşünebilme yetisi,
- Davranışlardaki tutarlılık,
- Özgüven gibi hususlar gözetilir.
Yukarıdaki hususların gözlenmesi ile elde edilen bilgiler mülakat komisyonu tarafından değerlendirmeye alınır. Mülakat kurulu ve aday arasındaki yüz yüze görüşme birebir sözlü iletişimle, soru-cevap yönteminin uygulanmasıyla gerçekleştirilir.
Bir önceki yazımız olan Uzman Çavuş Boy Kilo Tablosu ve Jandarma Boy-Kilo Tablosu başlıklı makalemizde jandarma uzman boy, jandarma uzman boy kilo oranları ve jandarma uzman boy kilo tablosu hakkında bilgiler verilmektedir.