Uzman Erbaş Sınavı Hazırlanma Kılavuzu
Değerli Ziyaretçilerimiz, Uzman Erbaş Sınavı Başvuruları yıl içinde zmana zaman yapılıyor ve tüm Kuvvet Komutanlıklarının başvurularını ve sonuçlarını sitemizden anlık olarak yayınlamaktayız. Uzman Erbaş Adayları, Seçim aşaması olan Uzman Erbaş Sınavına Nasıl hazırlanmalılar. Bu yazımızda Uzman Erbaş adaylarının Sınava hazırlanma kılavuzu hazırladık
Bıu yazımız şu başlıklardan oluşmaktadır;
- Uzman Erbaş Sınavı Nasıl Yapılacak
- Fizik Yeterlilik testin de hangi branşlar var
- Yazılı Sınav nasıl yapılacak? Yazılı Sınav soru örnekleri
- Sözlü Mulakat nasıl yapıacak, bu mukata nasıl hazırlanılmalı
Uzman Erbaş Sınavı Nasıl Yapılıcak
Öncelik sınav 3 aşamadan oluşuyor Bu Sınavlar İle ilgili Milli Savunma Bakanlığının Resmi İnternet Sitesinde açıklanmıştı. biz de bu konuyu daha önce Şu haberimizde (Tıkla) belirtmiştik yapılacak asıl sınavlar :
- Yazılı Sınav
- Fiziki Değerlendirme (Boıy Kilo değerlendirmesi)
- Fiziki yeterlilik Testi
- Mülakat
Bu sınavların arasında ve sonrasında evrak kontrolleri vardır.
Yazılı Sınav
Yazılı Sınav da 3 Matematik Sorusu, 1 Atatürkçülük ve Inkılap tarihi Sorusu, 1 de özgeçmiş ile ilgilisoru sorulacak ve bu sorular açık uçlu olacak (yani yazlı sınav, test gibi seçenekler olmayacak) Bu Sınavlar Uzman Çavuş Adayları için ayrı Uzman Onabaşı Adayaları için ayrı sorular sorulacaktır. Yani adayın eğitim düzeyine uygun sorular sorulacaktır. Matematik soruları genel Matematik sorularından olup, adayın problem çözme yeteneğine bakılacaktır.
1 Soru Atatürkçülük ve Inkılap Tarihi ‘nde ise ise özelikle Kurtuluş savaşı, Ülkemizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı konusu çıkması muhtemeldir. Atatürkçülük ile ilgili, Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Milliyetçilik, Laiklik ve Inkılapçılık ne demektir konuları sorulabilir.
1 Soru ise özegeçmişiniz ile ilgili olacağından bu soruda muuhtemelen uzman erbaş olmaktaki amacınız, 15 temmuz hain darbe girişimi sırasında ne hissetiniz gibi sorular sorulacağı muhtemeldir.
Fiziki Değerlendirme
Burada Adayın Boy ve Kilosun bakılacak, Uzman Erbaş Boy ve kilo Tablosu na uyuyorsanız problem yok fakat kilo olarak çok az bir miktar dışında iseniz bu konuda mutalaka bir diyetisyenden destek alıp, ideal kilonuza ulaşmalısınız. Çünkü burada müsamaha gösterilmediği gelen duyumlar arasındadır.
Fiziki Yeterlilik Testi :
Bu test hepimizin bildiği Şınav, mekik ve koşu branşlarından oluşan kondüsyon sınavıdır. Bu sınava “ben nasıl olsa geçerim” düşüncesiyle girmemek gerekir. Uzman Erbaş olmak için sürekli beden sağlığını ve kondüsyonunu yüksek tutmak gerekir.
-
Mekik:
2 dakikalık sınavdır, 2 dakika içinde yapabilceğiniz en yüksek sayıda mekik çekebilmelisiniz, en yüksek tekrar sayısı 60 olduğuna göre gün aşırı olarak artacak şekilde mekik sınavına hazılanmalı ve her 2 gunde bir hedefinizi yükseltmelisiniz.
-
Şınav:
Gün aşırı artırmak süretiyle en yüksek tekrar olan 55 sayısına ulaşmalısınız. Gün aşırı artan şekilde şınav sınavına hazırlanabilirsiniz.
-
Koşu:
Hedef Koşusu için 400 metreyi kaç saniye içinde koştuğunuza bakılacaktır. bunun için hazırlanma sahanız tabii ki şehir stadyumlarıdır. Stadyumun 1 tur etrafı 400 metredir. Yani siz 1 turu mümkün olan en kısa sürede bitirmelisiniz. Ayrıca spor koşusu olarak , kondusyonunuzun yeterli olduğunu düşündüğünüzde 400 metre –“tempolu-depar-yavaş-tempolu-depar yavaş” ritmiyle kalp hızınızı kontrol altına almayı denemelisiniz. Sporaları mutlaka günlük olarak yapmalısınız. (not bu öneriler tıbbi öneri değildir.)
Mülakat
Aslında asıl zorlanılacak bölüm bu sınav. Merak edilen konu “Uzman Erbaş Mülakatında Neler soruluyor ? olmasına rağmen Asıl konu burada nasıl davranılması gerektiğidir. Uzman Erbaş Mülakat Sınavı sözlü olarak yapılmakta ve vereceğiniz cevap, duruşuuz, seçtiğini kelimeler vs. hepsi önem arzediyor. burada söyleyeceğiniz her bir kelime sizin Uzman erbaş olup olamayacağınız konusunda önemli bir durum olabilir. Ayrıca bu sınava itiraz hakkınız bulunmamaktadır. Bu nedenle bu sınava da iyi hazırlanmak önemlidir. Bu sınavda aslında sizin duruşunuzu, kendinize olan güveninizi ve bir Türk Askerine yaraşıp yaraşmayacağınız öğrenilir. Aşağıdaki basit ve temel bir kaç konuya dikkat ederseniz sınavın yarı puanını aldınız sayabilrisiniz kendinize. işte ipuçları
- Kendine Güven: öncelikle sınav odasına girdiğinizde kendinize güvenli ve korkusuz girin, saygıda kusur etmeyin ama sakın işi yalakalığa getirmeyin.
- Diksiyon : Konuşmanıza dikkat edin. yöre ağzıyla değil, anlaşılır ağızla kelimeleri eğip bükmeden cevap verin. Diksiyonunuz düzgün değilse konuşmanıza dikkat edin. Gereksiz bir şekilde “ya” diyerek cümlelerinize başlamayın. cümlelserinize geteksiz kelimelt eklmeyin. örneğin ” ya ben o gun sokakta takılıyordum diyeceğinize – o gün sokataydım deyin.
- Mantıklı Cevap : Size sorulacak sorulara mantıklı cevaplar verin, bilmediğiniz konuda yorum yapmayın. bilmiyorsanız bilmiyorsunuzdur. Biliyormus gibi yapmak hem kötü bir izlenim yaratır hemde çok çabuk anlaşılır.
- El, kol hareketlerinize dikkat edin. Oraya seminer vermek için değil mülakata gidiyorsunuz. ellerinize hakim olun gereksiz hareket yapmayın.
- Duruş: en önemli noktalardan birisi de duruşunuzdur. duruşunuza dikkat edin. Eğik durmayın, fazla da kasılmayın. konuşurken size soru sorana bakın, sağı solu incelemeyin.
- Sorulara Dikkat: Askerlikte en önemli şey Komutan bir soru sorduğunda tam cevap vermektir. Size sorulan soruya tam cevap verin. ama Sorulmayan soruya da cevap vermeyin.
Şimdilik naçizhane tavsiyelerimiz bunlardan ibaret. Aklınıza takılan bir soru olduğunda mutlaka yorum olarak yazın. Herkese başarılar diliyoruz.
Bir önceki yazımız olan Bedelli Askerlikte Son Durum | Seçimden Sonra | başlıklı makalemizde bedelli askerlik 2018, bedelli askerlik ne zaman çıkacak ve bedelli askerlik tarihleri hakkında bilgiler verilmektedir.